Южна Корея подаде жалба срещу САЩ пред Световната търговска организация (СТО) заради наложените от администрацията на президента Доналд Тръмп високи тарифи на вноса на перални машини.

"Корея смята, че тези мерки са несъвместими със задълженията на САЩ, съгласно съответните разпоредби на Общото споразумение за митата и търговията от 1994 г. и Споразумението за предпазни мерки", казва в официално изявление азиатската държава.

Сеул негодува срещу едностранните търговски ограничения на Тръмп, които налагат до 30% мито върху вноса на соларни панели и до 50% мито върху вносните перални на големи производители като Samsung и LG.

От Белия дом твъpдят, чe тoвa e caмo пъpвaтa oт peдицa пoдoбни cтъпĸи, ĸoитo щe cтaнaт фaĸт пpeз cлeдвaщитe мeceци. Целта е да бъде ограничен чуждестранният внос и така да се стимулира американското производство.

Южна Корея оспори тарифите на САЩ съгласно Споразумението за предпазни мерки на СТО, оставяйки отворена възможността за пълен търговски спор.

Споразумението дава на Вашингтон 30 дни да разреши въпроса, след което Южна Корея има 60-дневен прозорец за налагане на търговски санкции, ако мерките на САЩ нарушават правилата на СТО, съобщава Reuters.

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Протекционизъм в действие. Партньорите недоволстват

Сеул вече търси търговски санкции чрез организацията, за да отмъсти на Вашингтон за неспазването на предишно решение на СТО.

"Фактът, че те могат да получат благоприятно решение (в рамките на СТО), не означава, че това е правилното решение. Все още няма решение, така че е твърде рано да се предположи, че предпазните мерки ще бъдат премахнати", заяви министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос.

Досега никоя държава не е договаряла споразумение съгласно предпазните мерки на СТО. Не е ясно дали те биха могли да осигурят по-бърз резултат от пълен спор, който може да отнеме 3 или повече години, давайки на американските производители дълъг период на защита от конкуренцията на техните южнокорейски съперници.

Съгласно правилата на СТО една държава може да наложи предпазни мерки - временни тарифи за спешни случаи - да защити своята национална промишленост от внезапно, непредвидено и вредно нарастване на вноса.

Тарифите върху соларните панели няма да ускорят производството на слънчева енергия в САЩ и ще унищожат работните места в страната, като в същото време възпрепятстват борбата с изменението на климата, заяви Рикардо Мелендес-Ортис, ръководител на Международния център за търговия и устойчиво развитие.

"Тези тарифи са недостатъчни, за да генерират достатъчно стимули за създаване на производствения капацитет, който се опитват да стимулират. Това просто до голяма степен ще забави производството на устойчива енергия и слънчева енергия в САЩ", предвижда Мелендес-Ортис.