Протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп сериозно разтревожи търговските партньори на САЩ, а последните му публични изяви допълнително изостриха напрежението.

Наложените от Щатите високи мита разтревожиха Европа, която предупреди, че всякакви ограничения за внос на европейски стоки от страна на Вашингтон ще срещнат бърз отговор от ЕС, подчертавайки продължаващия риск от трансатлантическа търговска война.

"Европейският съюз е готов да реагира бързо и подходящо в случай, че износът ни бъде засегнат от каквито и да било ограничителни търговски мерки от САЩ", предупреди говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Тръмп: САЩ вече няма да толерира нечестната търговия

Тръмп: САЩ вече няма да толерира нечестната търговия

Хора от цял свят искат да инвестират в Америка, похвали се президентът

Реакцията на Брюксел идва след като Тръмп заяви в интервю пред британския ТВ канал ITV, че има "много проблеми с Европейския съюз" и това "може да се превърне в нещо много голямо от гледна точка на търговията".

Президентът заяви, че ЕС има "несправедливо предимство" в търговията със САЩ, визирайки търговския дефицит на Вашингтон спрямо Европа.

ЕС не остана безучастен спрямо действията на американския президент да наложи мита върху вноса на слънчеви панели и перални машини в САЩ въз основа на рядко използвани "предпазни" правила.

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Тръмп въведе 30% мито за соларни панели и 50% за перални

Протекционизъм в действие. Партньорите недоволстват

Предупреждението на европейските власти е свързано и с продължаващата заплаха от страна на Вашингтон за ограничаване на американските покупки на чуждестранна стомана и алуминий на основание национална сигурност.

Брюксел се опитва да запази пазарите отворени в световен мащаб, противопоставяйки се на идеите на Тръмп за борба с глобализацията и да подчертае продължаващото търговско влияние на блока, въпреки че Великобритания се готви да напусне през март 2019 г.

ЕС наскоро сключи споразумения за свободна търговия с Канада и Япония, работи активно за подобна сделка с Латинска Америка и се подготвя за разговори с Австралия и Нова Зеландия.

Южна Корея заведе дело срещу новите мита на Тръмп, готви контрадействия

Южна Корея "пое ръкавицата" на Тръмп за търговска война

Сеул обвини Вашингтон, че нарушава задълженията си по търговско споразумение

Нов лидер на глобалната сцена

Европа има около $140 милиарда търговски излишък спрямо САЩ

Източник: Bloomberg

Европа има около $140 милиарда търговски излишък спрямо САЩ

Миналата седмица еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че администрацията на Тръмп е оставила света объркан, оттегляйки се от глобалните въпроси и предоставяйки на ЕС повече възможности за действие.

"Много държави са леко озадачени от липсата на лидерство от САЩ. Те се оттеглят от глобалната сцена; това освобождава място за Европейския съюз да покаже, че може да направим добри търговски споразумения", посочи Малмстрьом.

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

MoneyGram трябваше да премине в китайски ръце

Схинас бе категоричен, че ЕС е ангажиран с многостранния икономически ред от края на Втората световна война и подкрепен от Световната търговска организация.

"Търговията може и трябва да бъде печеливша за всички. Докато търговията трябва да бъде отворена и справедлива, тя също трябва да се основава на правила", заяви говорителят на Комисията.