Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че САЩ вече няма да толерира несправедливата търговия.

"САЩ вече няма да си затварят очите за нелоялните търговски практики. Не можем да имаме свободна и отворена търговия, ако някои държави експлоатират системата за сметка на другите", заяви Тръмп в дългоочакваното му реч на Световния икономически форум в Давос.

Властите във Вашингтон няма да толерират нелоялни практики, като кражбата на интелектуална собственост и други форми на хищническо поведение, което изкривяват пазарите и вредят на работниците в Америка.

"Ще приложим търговските ни закони и ще възстановим почтеността на търговската система. Само ако настояваме за справедлива и реципрочна търговия, можем да създадем система, която да работи не само за САЩ, а и за всички други държави", посочи държавният глава.

Тръмп потвърди, че като президент винаги ще защитава интересите на страната си. "Като президент на САЩ винаги ще поставям Америка на първо място, точно както лидерите на други страни трябва да поставят страната си на първо място. Но "Америка на първо място" не означава само Америка", подчерта той.

"Америка е отворена за бизнеса"

Тръмп наблегна на това, че Америка възвръща своята конкурентоспособност и е "отворена за бизнеса". Той отбеляза, че "имаме огромни суми пари" и хората започват да инвестират милиарди в САЩ. "Имаме нови Съединени щати и хора от цял свят се опитват да инвестират", заяви президентът.

"Никога не е имало по-добро време да наемате (хора), да строите, да инвестирате и да растете в САЩ. Америка е отворена за бизнеса и отново сме конкурентни", посочи държавният глава.

"След години на стагнация САЩ отново преживяват силен икономически растеж. Фондовият пазар постоянно разбива рекорди и е добавил повече от 7 трлн. долара в ново богатство след избирането ми. Потребителското доверие, доверието в бизнеса и производството са на най-високите нива от много десетилетия", похвали се той.

"Сега е идеалният момент да върнете вашия бизнес, вашите работни места и инвестиции обратно в САЩ", изтъкна Тръмп.

Данъчна реформа

Държавният глава разкритикува регулациите, които нарече "скрито данъчно облагане", изтъквайки дерегулацията и данъчните облекчения на администрацията, за да направи Америка по-гостоприемна за бизнеса.

Той похвали инициираната от него данъчна реформа, изтъквайки, че американците вече разполагат с повече пари. Тръмп припомни, че много хора се опитали да реформират данъчната система, а бившият президент Роналд Рейгън е последният, който го направи.

"Ние подчертаваме намаляването, но реформата вероятно е почти толкова важна", заяви милиардерът, изтъквайки политическите трудности за извършването на реформата.

По думите му данъчната реформа има "невероятно въздействие" върху фондовия пазар, който 84 пъти е отбелязал рекорд, откакто Тръмп е президент. "Това, което се случи, е наистина нещо специално", изтъкна той.  

Държавният глава не пропусна да отбележи и положителната реакция на бизнеса спрямо намалените данъци, припомняйки плановете на Apple да инвестира и да строи сгради в САЩ.

"Голямата изненада беше AT & T и други, които излязоха по-рано и казаха, че ще плащат хиляди долари на хората в своите компании. Изведнъж това се превърна в голям, красив водопад, който много компании създадоха. Сега те се борят кой ще даде повече", посочи Тръмп.

Според него това е "нещо добро" и никой не е предполагал, че това е възможност.

По думите на Тръмп фондовият пазар е щял да намалее с 50%, ако Хилари Клинтън беше избрана за президент. Тя и поддръжниците й са щели да наложат огромни регулации, които да сринат цената на акциите.

Милиардерът припомни, че винаги е бил добър в печеленето на пари, а Америка никога не е имала бизнесмен, който да бъде избран за президент.