САЩ блокира сделката за продажбата на компанията за парични преводи MoneyGram на китайската Ant Financial, подразделението за дигитални плащания на гиганта Alibaba. Съобщението дойде от двете компании, които посочиха, че геополитическата среда се е "променила значително" от обявяването на сливането през миналата година до днес. Очакваната ѝ стойност бе 1,2 милиарда долара.

Отказът е удар по амбициите на милиардера Джак Ма, който при среща с президента Доналд Тръмп, обеща да създаде "милиони работни места" в САЩ.

Alibaba, която притежава Ant Financial, разчиташе на американския пазар като врата към останалата част от света и нов пазар, на който да разшири дейността си в момент, в който конкуренцията у дома става все по-яростна.

През 2016 г. финансовото подразделение бе оценено на 75 милиарда долара. Компанията контролира близо половината от китайския пазар за мобилни плащания на стойност 5,5 милиарда долара.

В общо изявление двете компании изразиха своето разочарование от отказа на Комисията по чуждестранни инвестиции, въпреки усилени опити да отговорят на притесненията на бюрократите. След публикуване на съобщението, акциите на MoneyGram се сринаха с цели 17 процента.

Официалната причина не бе съобщена. Преди година обаче – когато намерението за сделка бе обявено – политици от САЩ призоваха продажбата да бъде блокирана, тъй като има опасност китайската компания да получи достъп до данни за американски войници, които ползват услугата.

В последно време САЩ затягат позицията си в бизнес отношенията с Китай. През октомври миналата година Вашингтон започна формално разследване относно възможна злоупотреба и кражба на интелектуална собственост. Американски политици и военни също призоваха администрацията да следи по-отблизо китайските инвестиции в страната, особено в технологичната индустрия.

През септември САЩ блокира продажбата на Lattice Semiconductor на подкрепения от Китай Canyon Bridge Capital Partners, цитирайки именно притеснения относно потенциален трансфер на интелектуална собственост от Lattice, която произвежда компютърни чипове.

Други сделки, които САЩ забрани, включват продажбата на животозастрахователя Genworth Financial и тази на компанията AppLovin.