Соята поскъпна най-много сред американските земеделски фючърси, след като Белият дом обяви, че Китай е съгласен незабавно да започне отново да купува американски селскостопански продукти като част от търговското примирие между двете страни.

Маслодайната култура повиши цената си с 3.2% до най-високото ниво от юни в Чикаго, царевицата и пшеницата също се покачиха, докато китайската соя поетвиня заради очакванията за повече доставки, пише Bloomberg.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се договориха да спрат налагането на нови мита и да засилят търговските преговори, което е значителен обрат в отношенията между САЩ и един от най-добрите му клиенти на селскостопански продукти.

Суровината, която може да спечели от търговската война на Тръмп

Суровината, която може да спечели от търговската война на Тръмп

Царевицата е ключът към възхода на азотните торове

Все пак устойчивите ценови печалби ще зависят от това колко бързо ще се възобновят доставките на соя и други продукти, като се имат предвид по-високите им цени в Китай заради вече действащите мита.

Фактът, че Китай не споменава селското стопанство в изявлението си след срещата, може да засили тревогите на търговците за това дали тези покупки ще се осъществят.

"Ценовият скок на соята в Чикаго и спадът в Далиан е нормална реакция на пазара на американско-китайското търговско примирие, защото Китай се съгласи да започне незабавно да купува селскостопански продукти от американски фермери", посочва Моника Ту, анализатор в изследователската компания Shanghai JC Intelligence.

Корабът, който бързаше да изпревари митата, но изгуби надпреварата с времето

Корабът, който бързаше да изпревари митата, но изгуби надпреварата с времето

Пекин наложи ограниченията малко преди плавателният съд да достигне Китай

Все пак "пазарът е много загрижен за резултата от по-нататъшните преговори" и дали ще има големи покупки през следващите няколко седмици, казва Ту.

Соята за доставка през януари се повиши с 2% до 9.12 долара, след като по-рано достигна най-високото ниво за най-активен договор от 19 юни.

Вашингтон и Пекин си разменяха реципрочни мита през тази година, а Китай въведе тарифи върху американските соя, свинското месо и множество други селскостопански стоки. В резултат на това се понижиха фючърсите на соевите култури, а световните търговски потоци в селското стопанство бяха пренасочени.

В замяна на тарифната пауза Китай обеща да купи "все още несъгласувано, но много съществено количество селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти", се казва в изявлението на Белия дом.