Кораб, натоварен с американска соя, влезе в любопитна надпревара с времето, в опит да изпревари вносните мита. Плавателният съд бързаше да пристигне в Северен Китай преди налагането на ограниченията, но за малко не успя да постигне целта си, разказва Bloomberg.

Корабът за насипни товари Peak Pegasus, който увеличи скоростта си по-рано през деня, бързайки към пристанището в Далиан, е бил съвсем близо до крайната си цел, когато Пекин наложи ответни мита на американските стоки, включително соята.

Корабът бе съвсем близо до Китай, когато митата влязоха в сила

Корабът бе съвсем близо до Китай, когато митата влязоха в сила

Китайските тарифи влязоха в сила в ранния следобед, а плавателният съд успява да акостира 3-4 часа по-късно (около 17 часа местно време).

Митата на Пекин дойдоха в отговор на действията на САЩ, които наложиха тарифи върху китайски внос за 34 млрд. долара точно в полунощ Вашингтонско време, малко след обяд в Китай. Пекин изпълни обещанието си и отговори почти веднага, като въведе 25% мито върху соята и други селскостопански продукти от Щатите.

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна
Обновена

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна

Продължителна битка между двете суперсили ще е тежък удар за глобалната търговия, инвестициите и растежа

Соята заема ключово място в търговската битка между двете държави, тъй като Китай е най-големият вносител в света и най-големият клиент на САЩ в търговията на стойност 14 млрд. долара миналата година.

Очаква се азиатската страна да анулира или препродаде американските соеви зърна поради допълнителните мита и закупи 19 товари от Бразилия. Китай обикновено внася от Бразилия по това време на годината, преди да премине в САЩ, което предизвиква загриженост за недостиг на суровината през четвъртото тримесечие.