САЩ наложи подготвяните мита върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, а пълната търговска война между двете най-големи икономики изглежда неизбежна. Тарифните ограничения влязоха в сила точно в 04:01 по Гринуич (7:01 българско време), съобщават световните медии.

Митата от 25% засягат 818 продукти, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори, отбелязва AFP. Очаква се ограничения върху китайски внос за още 16 млрд. долара да влязат в сила след 2 седмици.

Китай реагира незабавно, налагайки собствени тарифи на същата стойност срещу 545 американски стоки. Китайците обвиниха САЩ, че "са започнали най-голямата търговска война в икономическата история".

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

"Това действие е типичен търговски тормоз, което сериозно застрашава глобалната индустриална верига. То възпрепятства темпа на глобално икономическо възстановяване, предизвиква сътресения на световния пазар и ще засегне повече невинни многонационални компании, общи компании и потребители", заяви говорител на китайското министерство на търговията, цитиран от местни медии.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че ако Пекин отвърне на настоящите мита, Вашингтон може да се насочи към китайски стоки в размер на над 500 млрд. долара, или приблизително общата сума, която САЩ са внесли от Китай миналата година.

Вашингтон и Пекин са в изключително обтегнати отношения напоследък и ежедневно си разменят тежки заплахи и обвинения. Китайските държавни медии остро критикуват Тръмп, обвинявайки администрацията му, че се държат като "банда хулигани, изнудвайки други държави, особено Китай".

Китай отговори на Тръмп: удря с мита стоки от САЩ за $50 милиарда

Китай отговори на Тръмп: удря с мита стоки от САЩ за $50 милиарда

Пекин подозира Вашингтон в саботаж на технологичните му амбиции

"Неговата необузданост изглежда ще има дълбоко вредно влияние върху глобалния икономически пейзаж през следващите десетилетия, освен ако страните не се съюзят, за да се противопоставят", пише китайският вестник China Daily.

Битката между Вашингтон и Пекин е малко вероятно да спре дотук, а напрежението тепърва ще нараства. Вероятно ще има "ескалация на ескалацията", тъй като Китай не може да покаже слабост пред САЩ и трябва да отговори, предупреди Джеф Раби, бивш посланик на Австралия в Китай, цитиран от CNBC. Според него поведението на Вашингтон е "голям риск" за световната търговска система.

Китай директно обвини САЩ, че "открива огън" по света със своя пакет от мита, насочени към Китай, но и към търговските партньори в Северна Америка и Европа. Китайците твърдят, че търговският протекционизъм и едностранните действия (на Вашингтон) са "недалновидни" и призовават света за общ фронт срещу американците.

Финансовата криза ще е нищо пред световна търговска война

Финансовата криза ще е нищо пред световна търговска война

3,3% от световния брутен вътрешен продукт ще изчезне, предупреждава KPMG

Макар че не се очаква първоначалният скок на митата да има голямо и незабавно икономическо въздействие, опасенията са, че продължителна битка ще блокират бизнеса на производителите и вносителите на засегнатите стоки, което ще е тежък удар за глобалната търговия, инвестициите и растежа.

"Компаниите, които са обект на тарифи за доставки, ще преместят източника на произход, ако могат; ако не могат, те ще прехвърлят колкото се може повече от тарифните си разходи, или ще усетят намаление на печалбите", обяснява Джейкъб Паркър, вицепрезидент на китайските операции в бизнес съвета САЩ-Китай в Пекин.

"Компаниите не знаят колко голямо може да бъде това или как ще свърши", добавя Паркър.

Излишъкът на САЩ от $1,4 трилиона, за който Тръмп не говори

Излишъкът на САЩ от $1,4 трилиона, за който Тръмп не говори

Нов поглед към световната търговия

Настоящите мита се очаква да намалят икономическия растеж на Китай с 0.2 процентни пункта, въпреки че цялостното въздействие ще бъде ограничено, пише агенция Xinhua, цитирайки китайски експерти.

"Това не е икономически Армагедон. Няма да се налага да преследваме храната си с остри пръчки. Но този ход натиска спирачките глобалната икономика, която има по-малко трайна инерция, отколкото изглежда", каза Роб Карнел, главен икономист в ING.