Китай ще наложи мита върху вноса на 106 американски продукта, като търговската война между двете най-големи световни икономики започва да се разгаря.

Новите тарифи на Пекин са насочени към ключови американски продукти като соя, автомобили, уиски, химикали и въздухоплавателни средства. Те са в същия размер като американските - 25% и също ще засегнат внос на стойност 50 млрд. долара.

Китай определи ограниченията като защитна мярка срещу действията на САЩ. "Принудени сме да предприемем контрамерки", каза зам.-министърът на финансите Жу. Пекин обаче все още е отворен преговори и няма да бърза да активира митата. 

САЩ публикува списък с 1 300 китайски стоки, които ще бъдат обложени с мита

САЩ публикува списък с 1 300 китайски стоки, които ще бъдат обложени с мита

Пекин заяви, че не се страхува от търговска война

Ходът на Китай е в отговор на обявените от САЩ такси върху китайските високотехнологични стоки.

Предлаганите от Тръмп мита включват продукти, използвани за роботика, информационни технологии, комуникационни технологии и аерокосмическа техника.

Действията на САЩ не са свързани с националната сигурност, те са дискриминационни, и са явно нарушение на многостранните търговски правила, каза китайският зам.-министър на търговията Уан Шууен.

САЩ удря Китай с мита върху стоки за $60 милиарда. Пекин отвръща с такива за $3 милиарда

САЩ удря Китай с мита върху стоки за $60 милиарда. Пекин отвръща с такива за $3 милиарда

Пекин добавя в списъка свинското, плодовете и ядките, внасяни от Щатите

Мнозина смятат, че стратегическата на САЩ цел в настоящия конфликт е да попречи на Китай да се превърне в глобален технологичен лидер - цел, която страната си е поставила отдавна. Това поражда гняв в Китай, а експертите са на мнение, че митата едва ли ще успеят да променят поведението на Пекин.

"САЩ имат това порочно намерение да задушат високотехнологичните иновации на Китай. Китай няма да се подчини на американското насилие. Нашите контрамерки ще ударят слабите им места", каза Вей Джиангуо бивш китайски зам.-министър на търговията.

"Войните започват с битки, а битките вече започнаха. Китайският президент Си Дзинпин не може да си позволи да изглежда сякаш е под натиск", смята Карлос Гутиерес, бивш министър на търговията на САЩ при управлението на Джордж Буш-младши.