В четвъртък американският президент Доналд Тръмп подписа мемурандум за въвеждането на 25-процентни мита върху вноса на китайски стоки, с което предприе поредната стъпка от търговската война между двата световни гиганта.

Държавният глава обвини Пекин в злоупотреба с интелектуална собственост, а действието му се изчислява, че ще засегне стоки от втората най-голяма икономика в света на стойност от 60 милиарда долара.

Още преди действията на Вашингтон от китайските власти излязоха с изявление, в което посочват, че се противопоставят на плановете на Щатите за въвеждането на нови тарифи, които ще се превърнат "в много лош прецедент".

От Пекин призоваха САЩ да избегне разрушаването на търговските отношения и да ограничат вредата върху глобалните интереси. Все пак обаче от страната предприеха ответни мерки, като обявиха, че ще въведат такси от своя страна в отговор на тези на Вашингтон за вноса на стомана и алуминий.

Китай от своя страна обмисля да наложи мита върху вноса на редица америкаски продукти, включително на свинско, вино, плодове, ядки и стоманени тръби. Според изчисленията това ще засегне експорт на стойност от 3 милиарда долара.