Страхът от търговска война между Съединените американски щати и Китай отново ескалира. Администрацията на президента Доналд Тръмп публикува списък (него може да видите ТУК - на английски език) с около 1 300 стоки от Поднебесната империя, които може да бъдат обложени с мито при внос.

Щатите планират да отбложат стоки на стойност около 50 милиарда долара, за да накажат Пекин заради кражбата на търговски тайни, включително и софтуер, патенти и друга технология. Белият дом уточни, че митото ще бъде в размер на 25%.

Основна цел на санкциите са летателната, технологичната и машинната индустрии на Китай. Мита ще бъдат наложени и върху медицинско оборудване и други.

В свое комюнике китайското посолство в САЩ заяви, че Китай "силно осъжда и ясно се противопоставя" на предложения списък.

"Както гласи китайската поговорка, единственото учтиво действие от нашата страна е да отвърнем със същото", казаха още дипломатите, допълвайки, че Пекин ще сезира Световната търговска организация и ще въведе "съотвени мерки със същия мащаб и сила срещу продукти от САЩ".

Митата няма да влязат в сила веднага. Администрацията на Тръмп ще проведе публично обсъждане с представители на бизнеса на 15 май. Но дори и след това не е ясно точно кога ще влязат в сила.

Самият бизнес твърди, че администрацията добре е диагностицирала проблема с Китай, но лекарството е грешно, като представители на Търговската камара посочват, че от митата ще пострадат американските граждани, които всеки ден си купуват тези продукти.

Списъкът бе публикуван часове след като китайското Министерство на външните работи подчерта, че ще отговори на бъдещи тарифи, въведени от Вашингтон. Пекин заяви, че има свой списък с американски износ, който ще се превърне в цел.

"Продължаваме да казваме, че Китай няма да започне търговска война", каза говорител на външното ведомство. "Но не се страхуваме от такава".

Администрацията на Тръмп вече въведе 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху алуминия. Китай отговори със свои мита върху внос на САЩ на стойност 3 милиарда долара.

Историческа справка: Кои са печелившите в една търговска война?

Историческа справка: Кои са печелившите в една търговска война?

Тези, които я започват, почти винаги губят