На пет етажа височина екипът на Василе Кокори се опитва да свърже арматурните железа за следващия етаж от поредната нова висока сграда, която ще запълни пейзажа в Букурещ.

Борбата със силния вятър и височината и по принцип е достатъчно трудна, но Кокори има и друг, по-голям проблем: да намери дузина работници, които могат да се справят с проекта. В крайна сметка той избира най-умеещите от други проекти и премества по-малко опитните към други сгради из румънската столица, разказва Bloomberg.

"Този строеж е приоритетен", казва Кокори, бригадир при подизпълнител на Skanska Property Romania, която изгражда проекта Equilibrium на стойност €37 милиона. Сградата ще има две кули от 11 етажа, пълни с офиси. "Половината от кадрите, с които разполагам, могат да се справят. Другите имат нужда от още опит".

Подобно жонглиране става все по-често в Източна Европа, а недостигът на работници вече заплашва да натисне спирачките на най-бързорастящия строителен пазар на континента, което ще има тежки последствия за икономиките. Възраждането на национализма на места като Полша и Унгария, който доведе до враждебност спрямо мигрантите, които могат да запълнят вакуума.

Работниците отдавна емигрират на запад в търсене на по-добри заплати дори и на фона на скорошните години на сериозни инвестиции, които трансформираха бившите комунистически метрополиси като Букурещ, Будапеща и Варшава. От 2004 г. насам само от Румъния и Полша са напуснали над 5 милиона души.

Големият въпрос сега е как те да бъдат върнати. Заплатите се покачват, но все пак разликата със Западна Европа остава голяма. В същото време на местните пазари няма достатъчно нови добре квалифицирани кадри, които да запълнят дупката.

Друг проблем се оказва и конкуренцията между самите страни в региона.

Австрийската компания Strabag AG планира да изгради нов национален стаадион в Словакия на стойност €50 милиона. Компанията разчита на работници от редица държави, включително България и Румъния, за да запълни екипите. На строежа от портативни плеъри звучат поп песни на различни езици.Кратките срокове накараха строителите да отидат в чужбина и да наемат работници с малък или никакъв опит в строителството, например бивши готвачи, казва директорът на проекта Юрай Бакманак. Няколкото строежа в Братислава "означава, че имаме нужда от 25 000 дърводелеца, които просто не са тук", допълва той.

Skanska AB, която има над 300 проекта в региона, се изправя пред подобни предизвикателства във всяка страна, казва Михаил Юрек, главен изпълнителен директор на шведската компания за Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. "В момента се намираме в пиков период за търговските площи", казва той. "На всички пазари виждаме, че местната работна сила не е достатъчна заради бума".

Дупката в доходите между изтока и запада на Европа остават ясни. Данните на Световната банка показват голяма разлика между брутния вътрешен продукт на глава от населението в Унгария и Полша и средното за ЕС.Средната заплата в Румъния е около 20 процента от тази в ЕС и около 35 процента в Полша, по последни данни на Евростат. Ако сегашният темп се запази, на Полша ще са нужни 59 години, за да настигне средното ниво за блока.И все пак статистика, публикувана тази седмица, показва, че голямата част от поляците вече не обмислят емиграция, а броят на източноевропейците, които работят на Острова, е намалял с 15 процента през последните три месеца.

В крайна сметка строителните компании наистина не могат да отговорят на най-силното търсене от десетилетие за нови търговски площи и офиси на фона на желанието на компании да разширят дейност или да заменят старите си сгради в центъра за нови и високотехнологични такива.

Унгария, която следващата година ще преживее най-големият ръст при строителството в Европа, както и Словакия, са пълни с масивни инфраструктурни проекти.

Чехия, Полша и Румъния са движени от нуждата за офиси, фабрики и дистрибуционни центрове заради силното потребителско търсене.

Colliers International и Cushman & Wakefield изчисляват, че в търговски площи са инвестирани над €5 милиарда през първото полугодие на 2018 г.

Липсата на квалифицирани работници поставя под риск маржа и създава такъв от забавяне на проектите. Служителите, които имат уменията, настояват за по-високи заплати, а суровините също започват да се покачват.