Икономически трудната за земеделските производители година дава отражение и върху пазара на техника, където от началото на годината се отчита рязък спад в продажбите, оcобено при комбайните. 

Това показват данните на Министерството на земеделието и храните за регистрираната нова техника в периода 1 януари - 31 юли 2016 г. спрямо същия период на миналата година. 

Поради ниските изкупни цени на зърното и спада в доходите на фермерите най-слаба е търговията при комбайните, където за една година продажбите са намалели с около 40%. За полугодието на 2015 г. в страната са били регистрирани 163 комбайна, докато за същия период на тази година бройката пада на 93. 

По време на есенното изложение на техника БАТА АГРО в Стара Загора вносителите все пак изразиха надежди, че предстоящият прием по подмярка 4,1 на Програмата за развитие на селските райони, насрочен за октомври т.г., все пак леко ще раздвижи пазара. Въпреки че акцентът е върху поливните съоръжения, евросредствата ще дадат шанс за покупка и на друг вид техника, свързана със зеленчукопроизводството и животновъдството, коментират от SINOR.bg.

На този етап сделките с трактори поддържат почти същите нива от миналата година. За първите 7 месеца на 2016 г. новорегистрираните машини са 686, което е само с около 4% по-малко от същия период на 2015 г. Тогава новите трактори са били 715. 

При телескопичните товарачи търсенето също не отчита сериозен спад. Докато за 7-те месеца на 2015 г. са продадени 131 машини, то за същия период на тази година новите машини са 105.