Финландската компания Nokian Tyres започна изграждането на фабрика за автомобилни гуми в западна Румъния, съобщава Romania Insider. Инвестицията е в размер на €650 милиона. Това е една от най-големите инвестиции на зелено в страната през последните години. Като това ще бъде първата фабрика в индустрията за гуми с нулеви емисии на CO2.

Производството на гуми във фабриката е планирано да започне през 2025 г., като то ще обслужва клиентите основно в Централна Европа.

"Тази инвестиция е важна стратегическа стъпка, позволяваща бъдещия ни растеж и развитие. Производствено съоръжение от световна класа в Европа е ключова стъпка за получаване на допълнителен капацитет и създаване на балансирана производствена платформа, докато изграждаме новите гуми Nokian Tyres," казва Юка Мойсио, президент и главен изпълнителен директор на Nokian Tyres.

Фабриката на зелено се изгражда в северозападната част на Румъния в град Орадя, важен регионален и европейски център на много транспортни маршрути. Годишният капацитет на съоръжението ще бъде 6 милиона гуми, с потенциал за разширяване в бъдеще.

Снимка 617845

Източник: iStock Images

Фабриката ще произвежда предимно пътнически и SUV гуми с по-голям размер на джантата, които ще се продават предимно на пазара в Централна Европа. В обекта ще бъде разположена и разпределителна база за съхранение и дистрибуция на гуми. Общата застроена площ ще бъде около 100 000 кв.м.

Планираната численост на румънската фабрика е около 500 души. Nokian Tyres ще наеме хора както за производствени, така и за мениджърски позиции. Набирането на персонал ще се проведе през 2024 г. и ще продължи, докато цялата работна сила на фабриката бъде запълнена и фабриката започне да функционира.

Nokian Tyres чака окончателното решение от ЕС за своето заявление за финансиране от ЕС за около 100 милиона евро за тази фабрика, което румънското правителство вече одобри по-рано тази година.

Nokian Tyres инвестира €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния

Финландска компания инвестира €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния

Това е една от най-големите инвестиции в северната ни съседка

Мащабното инвестиционно решение идва, след като финландската компания реши миналата година да се оттегли от Русия, заради войната в Украйна и международните санкции срещу Кремъл. През октомври 2022 година Nokian Tyres подписа споразумение за продажба на своя руски бизнес и ускори инвестиционните си планове за нов завод в Европа.