Базираният във Финландия производител на автомобилни гуми Nokian Tyres обяви, че ще инвестира около €650 милиона в нов завод за гуми за леки автомобили в Румъния,предаде Romania Insider.

Фабриката ще започне да функционира в края на 2024 година

Това е една от най-големите инвестиции на автомобилния сектор в Румъния през последните години, като ще позиционира страната като европейски център за производство на гуми, коментират пред местните медии световни експерти от автомобилния бранш.

Мащабното инвестиционно решение идва, след като финландската група реши по-рано тази година да се оттегли от Русия, заради войната в Украйна и международните санкции срещу Кремъл.

Войната в Украйна предизвика вълна от инвестиции, надхвърлящи €4 милиарда в Румъния

Войната в Украйна предизвика вълна от инвестиции, надхвърлящи €4 милиарда в Румъния

Това обяви румънският министър на икономиката Флорин Спатару

През октомври Nokian Tyres подписа споразумение за продажба на своя руски бизнес и ускори инвестиционните си планове за нов завод в Европа. Бъдещата фабрика ще бъде разположена в Орадя - в северозападната част на Румъния, близо до унгарската граница.

Заводът ще произвежда около 6 милиона гуми годишно с потенциал за разширяване на производството в бъдеще. В обекта ще бъде разположена и разпределителна база за съхранение и разпространение на гуми.

Строителството на фабриката е планирано да започне в началото на 2023 година, а първите гуми се очаква да бъдат произведени през втората половина на 2024-а. Производството на търговски гуми се очаква да започне в началото на 2025 година.

"Тази инвестиция е важно стратегическо решение, което ще доведе до нашия бъдещ растеж. Производствено съоръжение от световна класа в Европа е ключова стъпка за получаване на допълнителен капацитет и създаване на балансирана производствена платформа, тъй като започваме изграждането на новите Nokian Tyres без Русия", заяви Юка Мойсио - президент и главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от световните медии.

Румънската фабрика ще наеме около 500 служители и ще се концентрира върху производството на гуми за леки коли и за SUV - с по-голям размер на джантата, които ще се продават предимно на пазара в Централна Европа

"Централна Европа е важен пазар за нас. След задълбочена оценка на над 40 местоположения и няколко фактора, като например наличието на квалифицирана работна сила, логистични предимства и стабилна бизнес среда, стана ясно, че Орадя е най-добрият избор за нашата нова фабрика", обясни Адриан Качмарчик - старши вицепрезидент във финландската компания.

Русенската Sin Cars търси нов капитал за изграждане на фабрика в Румъния

Защо Румъния, а не България? Русенската Sin Cars търси капитал за изграждане на фабрика в северната ни съседка

Засега компанията се отказва от нов български завод

"Ние се ангажираме да изградим фабрика с нулеви въглеродни - първата в нашата индустрия. Местоположението на обекта в Румъния подкрепя тази цел, тъй като можем да използваме зелена енергия, произведена в близост до обекта", добави той.

Премиерът на Румъния Николае Чука приветства решението на финландската компания, съобщава агенция Аджерпрес.

"Радвам се, че имах възможността да представя по време на неотдавнашната си среща с изпълнителните директори на компанията в сградата на правителството възможностите, които правителството на Румъния може да създаде за чуждестранните инвеститори, включително за тези, които искат да преместят бизнес от региона", написа във Facebook румънският премиер.

През 2021 година оборотът на Nokian Tyres е приблизително €1,7 милиарда. В компанията работят около 4900 души.

Румъния ще похарчи €174 милиона за 12 влака, задвижвани от водород

Румъния ще похарчи €174 милиона за 12 влака, задвижвани от водород

Прогнозната цена на един водороден влак е €14,5 милиона