През последните шест месеца войната в Украйна доведе до вълна на нови инвеститори в Румъния. Това обяви министърът на икономиката на северната ни съседка Флорин Спатару, цитиран от Romania Insider.

През последната половин година страната е регистрирала чуждестранни инвестиции от над €4,37 милиарда, което е увеличение от над 21% в сравнение със същия период на 2021 година.

"Като министър на икономиката се срещам всяка седмица с поне един чуждестранен инвеститор, който се интересува от развитие на бизнеса в нашата страна. Нарастващата тенденция на чуждестранни инвестиции в Румъния се отразява на икономиката ни много добре", заяви министърът.

Данните от Националната банка на Румъния (BNR) обаче са смесени: докато брутните притоци на ПЧИ (Преки чуждестранни инвестиции) през последния наличен 6-месечен период нараснаха с 37% на годишна база (дори повече от оценката на министър Спатару).

Само че, много малка част от тях се формират от капиталови инвестиции, докато по-голямата част се формира от заеми и печалби, реинвестирани от компании за преки чуждестранни инвестиции, които вече са активни в Румъния.

Русенската Sin Cars търси нов капитал за изграждане на фабрика в Румъния

Защо Румъния, а не България? Русенската Sin Cars търси капитал за изграждане на фабрика в северната ни съседка

Засега компанията се отказва от нов български завод

Броят на новосъздадените компании с чуждестранен капитал в Румъния се е увеличил с 35,1% в сравнение със същия период на 2021 година, съответно 3476 единици, според данните, централизирани от Националната служба по търговския регистър в страната.