Русенският производител на електромобили Sin Cars ("Син Карс Индъстри" АД) обяви, че планира да се листне на борсата в Амстердам в края на 2024 година. Целта на компанията е да набере допълнителен капитал, който да й помогне да финализира изграждането на бъдещата си фабрика в съседна Румъния.

Защо Румъния, а не България?

"Целта на компанията е да постигне устойчиви и успешни продажби на електромобилите през 2023 година, след което да мултиплицира и разшири производството с изграждането на нова фабрика в Румъния и в непосредствена близост до Русе", посочват от Sin Cars в съобщение на платформата за борсова информация x3news.

От русенския производител на електрически автомобили обвързват решението си с невъзможността у нас да се намери подходящо място за планираната инвестиция, защото "законовата рамка в България не позволява на никоя администрация да направи реверанс към инвеститора".

Sin Cars Industry ще започне увеличение на капитала до €8 милиона

Sin Cars Industry ще започне увеличение на капитала до €8 милиона

Русенската компания увеличава нетната загуба за първото полугодие, тъй като приходите падат

Проблемът е свързан с желанието на компанията не да закупи, а да наеме терен за новата си производствена база. У нас обаче максималният законов срок за това е едва 10 години и на практика не дава сигурност на инвеститора за дългосрочното му бъдеще. От друга страна, в Румъния веднага са посрещнали нуждата на българската компания.

Борсата в Амстердам

Компанията иска да излезе на нидерландския фондов пазар, защото това ще даде допълнителен тласък на производството на електрическите превозни средства L CITY. Моделите от серията предизвикват интерес в чужбина напоследък, като в началото на лятото българската компания подписа споразумения за доставка на електромобили за Белгия, Нидерландия и Люксембург.

В момента Sin Cars активно търси как да увеличи капитала си, за да се справи с поръчките, както и да разшири капацитета на производствената си база в Русе.

Русенската Sin Cars ще изнася електромобили за Белгия, Нидерландия и Люксембург

Русенската Sin Cars ще изнася електромобили за Белгия, Нидерландия и Люксембург

До края на годината ще бъдат подписани окончателните договори за дистрибуция