Семейството на руския олигарх Алексей Мордашов - главните акционери в златодобивната компания Nordgold - поискаха 4,6 милиарда долара от френските власти като компенсация за проекта Montagne d'Or във Френска Гвиана, съобщава агенция Интерфакс, позовайки се на чуждестранни медии.

Nordgold притежава 55,01% от Montagne d'Or, другите 44,99% принадлежат на Orea Mining (преди Columbus Gold). Руската компания започна да инвестира в проекта през 2013 г., а през 2014 г. получи контролен пакет. Вече няколко години проектът не успява да получи всички необходими разрешения за стартиране на производство. Съвместното предприятие също така води съдебни спорове с френските власти относно удължаването на концесионния договор за Montagne d'Or.

От Orea заявиха, че са запознати с съобщенията в медиите, но не са получили известия от Nordgold за делото за $4,6 милиарда. От Nordgold и "Севергрупп"на Мордашов отказаха коментар.

Запасите в находището Montagne d'Or се оценяват на 2,75 милиона унции злато, а общо потенциалните ресурси - на 4,81 милиона унции. Банковото проучване за осъществимост на проекта от 2017 г. предполагаше производството на 237 хиляди унции злато годишно през първите 10 години на експлоатация.

Nordgold затваря топ 5 на златодобивните компании в Руската федерация. Групата приетежава още активи в Казахстан, Гвинея и Буркина Фасо. Основен бенефициент на Nordgold с дял от 99,9% е семейство Мордашови.