Най-много месец ни дели от първата копка на новия завод на International Armored Group край Бургас. Предприятието ще е най-голямото в портфолиото на компанията и ще произвежда бронирани машини по стандартите на НАТО.

Инвестицията от страна на IAG е 20 млн. лева, а община Бургас ще финансира изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура до обекта, който ще бъде разположен в промишлената зона. Общата площ е 150 000 кв.м, като освен това ще има соларни инсталации за повишаване на енергийната ефективност.

РИЛА 8x8 и РИЛА 4x4 MRAP - как ще изглеждат произвежданите в Бургас бронирани военни машини

Ето как ще изглеждат произвежданите в Бургас бронирани военни машини

Различните конфигурации на РИЛА 8x8, както и други модели бронирани автомобили на IAG, ще се произвеждат и в България

Предприятието ще създаде най-малко 300 нови работни места, като служителите ще бъдат обучени от експерти от IAG.

Снимка 606650

Източник: IAG

IAG има опит от производството на бронирани автомобили за банковия сектор, който прехвърля в сферата на отбраната. Новите модели РИЛА са с модулен корпус и са създадени за изпълнение на широк кръг от задачи. По проекта за производството им у нас се работи от началото на 2022 г., като целта е в завода да се произвежда цялата гама изделия на компанията, включително и най-новата бронирана машина на пехотата РИЛА 8х8, както и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

International Armored Group  започва производство на бронирани машини в Бургас до 2 години

Водещ производител на бронирани машини започва производство в Бургас до 2 години

Д-р Антон Стефов, инвеститор в проекта, гостува в студиото на Money.bg

Тече развойна дейност по нови превозни средства, които ще са въоръжени с леки артилерийски системи, а с български партньори се работи и по серия от защитени от смущения дронове.

Снимка 606649

Източник: IAG

"Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство", заяви собственикът на IAG д-р Антон Стефов.