Руската нефтена и газова компания Tatneft планира да отдели 91,2 милиарда рубли (близо $1 милиард) за изграждането на завод за терефталова киселина (TPA) в своята рафинерия TANECO, съобщи Агенцията за инвестиционно развитие на Татарстан. Инвестиционният съвет на Татарстан одобри проекта на компанията на заседание в петък, съобщи Interfax.

В допълнение към TPA, заводът ще произвежда биоетанол (използван като добавка за моторно гориво) и етер-алдехидна фракция (EAF).

Изпълнението на проекта е планирано за 10 години. В момента са разработени бизнес план и финансов модел на проекта, определени са терени за строителство, изготвя се документация и се съгласуват основните параметри на проекта.

По-рано беше съобщено, че Tatneft планира да изгради производствено съоръжение за терефталова киселина с капацитет от 600 хиляди тона годишно, за да снабди предприятието Ecopet със суровини, която петролната компания придоби през юни 2021 г. Тя купи акции на компании, включени в групата: 100% от Ecopet JSC (промишлен комплекс), 100% от TD Ecopolymers LLC (търговска къща), 100% от индустриалния парк на Balttekhprom LLC, както и права на искове срещу тези компании.

Препродажба на останки от Първата световна война: Как забогатя най-голямата чуждестрана компаниия в Русия?

Препродажба на останки от Първата световна война: Как забогатя най-голямата чуждестрана компаниия в Русия?

Forbes класира най-големите чуждестранни компании в Русия по приходи за 2022 г.

Стартирането на производството на TPA в TANECO е планирано ориентировъчно за 2024-2025 г., каза ръководителят на Tatneft Наил Маганов пред репортери през юли 2021 г., отбелязвайки, че инвестиционният процес "вече е започнал".

Ecopet е най-голямото предприятие за производство и продажба на PET в Русия и Източна Европа. Предприятието е пуснато в експлоатация през 2011 г. Номиналният капацитет на завода е 220 хиляди тона годишно.

PET се използва за производството на PET бутилки и кутии, контейнери и опаковки за храни, както и други продукти. Терефталовата киселина е суровина за производството на полиетилен терефталат. Сега единственият производител на терефталова киселина в Русия е Bashkir Polyef (част от холдинга SIBUR).

Флот от "тъмни кораби", които фалшифицират локацията си, търгуват с петрол по целия свят за милиарди долари

Флот от "тъмни кораби", които фалшифицират локацията си, търгуват с петрол по целия свят за милиарди долари

Само за 2022 година са идентифицирани над 1100 танкера, свързани с Русия, които са изключвали транспондерите си