Руският гигант Rusal и американският производител Braidy Industries планира съвместен проект за производството на просковалцувани алуминиеви продукти в Съединените американски щати за автомобилната индустрия, съобщиха от компанията.

Rusal е най-големият производител на алуминиеви продукти извън Китай. Компанията търси начин да разшири присъствието си на един от основните си пазари само три месеца, след като бе изключена от списъка със санкции на Вашингтон.

"Производството от завода цели ребалансиране на очаквания дефицит на американския пазар", казват от Rusal, която ще има 40% дял в новия проект. Окончателният договор ще бъде подписан до края на юни.

САЩ се готви да свали санкциите срещу "Русал" и "ГАЗ"

Коледният подарък на Белия дом: САЩ сваля санкциите срещу два ключови руски гиганта

Единият от тях е най-големият производител на алуминий, а другият - автомобилен производител

Заводът в Кентъки ще има годишен капацитет от 500 000 тона горещо валцувани ленти и 300 000 тона студено валцувани.Суровината ще идва от новия завод на Rusal в Сибир, който трябва да заработи в края на 2020 г.

През април 2018 г. САЩ наложи санкции на компанията и на съсобственика Олег Дерипаска. През януари 2019 г. те бяха премахнати, след като Дерипаска намали дела си в компанията.