Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви в сряда пред Конгреса планове за сваляне на санкциите срещу две ключови руски компании. Става въпрос за втория най-голям производител на алуминий "Русал" и автомобилния конгломерат "ГАЗ", съобщава CNN Business.

От американското министерство на финансите посочват, че двете компании, включително и групата En+, която е собственост на руския олигарх Олег Дерипаска и държи част от "Русал", са осъществили "значително преструктуриране на бизнеса си и са въвели промени в корпоративното управление".

В резултат на това от ведомството посочват, че това им позволява да покрият критериите, за да бъдат изключени от списъка със санкционирани руски компании в следващите 30 дни. Въпреки това бизнесменът Дерипаска ще остане в листата.

"Тези компании бяха санкционирани заради техните собственици и контролът над тях, който е в ръцете на олигарха Олег Дерипаска. Тези ограничения не бяха наложени върху самите компании", обяснява финансовият министър Стивън Мнучин в официалното съобщение.

"Дружествата се ангажираха да ограничат значително собствеността на Дерипаска и да въведат по-строг контрол", посочва още той.

Ръководствата на двете компании се съгласиха преди време да намалят дела на Дерипаска в тях, както и да преразгледат състава на борда на директорите.

През април от Белия дом обявиха, че ще включат руския бизнесмен в списъка със санкции, който има близките му отношения с президента Владимир Путин.