Южнокорейският ИТ гигант Samsung Electronics пуска в действие нов завод за производство на чипове през първата половина на 2017 година, съобщава агенция Yonhap, цитирана от RNS.

Стойността на целия този проект е 14,4 милиарда долара. Неговото строителство започна през 2015 година.

"Първата фаза на строителството ще бъде завършена през първата половина на годината. След като обектите бъдат въведени в експлоатация, ние планираме да обсъдим развитието на оставащите част от проекта в зависимост от състоянието на отрасъла", отбелязва пред агенцията представител на Samsung.

Инвестициите в завода на юг от Сеул, в град Пхентхек са най-големите, извършвани от компанията в една производствена мощност. Според съобщението към момента строителството на тази производствена линия е завършено 90 процента.

Заводът е ориентиран основно за производството на "вертикална" флаш памет 3D NAND. Тази нова технология се отличава от поколението 2-D NAND с висока скорост на предаването на данните и енергийната ефективност. Такива чипове се използват широко в смартфоните, цифровите камери, USB, твърдите дискове и други портативни устройства.

Общата производствена площ на завода е 2,89 млн. кв. м, при завършването на първия етап то строителството в експлоатация ще бъдат въведени само 759 хиляда кв. метра.