Фармацевтичната компания Teva Pharmaceuticals започва производството в ново производствено съоръжение за препарата Sudocrem® в завода на компанията в Троян, съобщиха от компанията. Съоръженито е ново в глобалната оперативна мрежа на израелската компания Tevа ("Тева") и представлява стратегическа инвестиция от 15 милиона евро.

Препаратът за малки деца Sudocrem® се използва за лечение на обрив от пелени и други кожни заболявания в 46 страни по света. Съоръжението за Sudocrem®, с годишен производствен капацитет от повече от 45 милиона опаковки, ще създаде нови работни места, увеличавайки общия брой на служителите в завода с 10%, до 300.

"С отварянето на това ново съоръжение ние допълнително засилваме ролята на Teva на българския пазар и нашият ангажимент да въздействаме положително на икономиките и общностите в страните, в които работим", каза Ричард Франсис, президент и главен изпълнителен директор на Teva.

"Новото производствено съоръжение на Sudocrem® в Троян е важна част от планираната инвестиционна програма на Teva в цяла Европа", коментира при откриването на новото производство Ерик Драпе, изпълнителен вицепрезидент на Teva Global Operations. В момента 96% от лекарствата на Teva, продавани в Европа, се произвеждат в европейски заводи, които са едни от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб.

По думите на Ерик Драпе, заводите в Дупница и Троян са важна част от цялостната глобална оперативна мрежа на компанията.

"Инвестициите, които направихме в новия цех в Троян и първокласното производствено съоръжение за пелети в Дупница, значително увеличават способността ни да разширим висококачествено съвместимо производство в тези обекти, когато това се изисква за задоволяване на нуждите на пациентите", посочва още изпълнителният вицепрезидент на Teva Global Operations.

Снимка 621276

Източник: TEVA

"Впечатляващата история на Sudocrem® започва през 1931 г. и през 2023 г. надмина невероятния "крайъгълен камък" от 100 милиона долара продажби в световен мащаб. Откриването на това производствено съоръжение е чудесен пример за нашата отдаденост на милиони пациенти по целия свят и съм развълнуван да видя как ще допринесе за потребителите, които ще обслужваме и в бъдеще", обясни Михал Нитка, регионален изпълнителен директор на регион "Югоизточна Европа, България и Гърция" и ръководител на глобалния отдел "Продукти без лекарско предписание.

От своя страна, изпълнителният директор на фармацевтичният завод в Троян Валя Букарева, посочи, че чрез тази инициатива се разширява още повече мащаба, с който компанията работи в България и по-специално в Троян. "Проектът е изключително важен за град Троян и ще позволи на "Тева" да продължи да бъде един от водещите работодатели в региона, чрез осигуряване на работна среда с възможности за развитие на много талантливи хора, които живеят в града и региона", коментира още Валя Букарева.