Total обмисля да преустанови продажбите на горивно масло, който е сред най-силно отделящите въглеродни емисии субпродукти на дейността на рафинериите, към компаниите, произвеждащи от него електричество, предаде Цветана Параскова от Oilprice.

Решението, което беше оповестено от главния изпълнителен директор на гиганта Патрик Поян, е поредната стъпка за понижаване на въглеродния отпечатък на компанията. Същевременно мярката едва ли ще окаже сериозно отражение върху постъпленията на Total, тъй като горивното масло формира по-малко от 5% от всички продукти, произвеждани в рафинериите ѝ.

Exxon и Total ще търсят петрол и газ край Гърция

Exxon и Total ще търсят петрол и газ край Гърция

"В рамките на две години очакваме да имаме яснота какви резерви има там", каза премиерът Алексис Ципрас

Освен тази мярка, компанията ще инвестира в природен газ, нисковъглеродното производство на електроенергия, биогоривата и използване на въглерода, който се емитира от нейната дейност. Гигантът ще навлезе и в производството на батерии за електромобили, както и в сферата на соларните паркове, първият от които ще е в Испания и ще генерира електроенергия от 2 GW.

Целта на компанията е да понижи въглеродните емисии от продуктите си с 15% между 2015 и 2030 г. Това е състезание, в което се включиха всички от големите петролни компании, като Shell, Equinor (които искат да понижат нетния си въглероден отпечатък на продуктите си с 50% към 2050 г.) и BP, които обявиха, че искат да се превърнат в въглеродно неутрален бизнес в следващите 30 години.

Петролната компания Total обяви ново откритие в Северно море

Петролната компания Total обяви ново откритие в Северно море

Енергийният гигант започва най- мащабната си изследователска дейност от години през 2019 г.