Японската компания Toyota ще инвестира 400 млн. злоти (113 млн. долара) в полския си завод за производство на 1,5-литров бензинов агрегат. Той е предназначен за хибридните автомобили на марката. 

Toyota ще започне производството на двигателя от ново поколение през 2020 г. в завода си в югозападния град Йелж-Лясковице. Агрегатът с вътрешно горене ще се използва в хибридни автомобили заедно с електродвигател. 

"Хибридните задвижвани системи понастоящем представляват 40% от европейските продажби на Toyota и техният дял нараства бързо...Тази инвестиция означава, че ще можем да отговорим на търсенето на пазара". Това посочва Ейджи Тачичи, шеф на Toyota Motor Manufacturing Poland, цитиран в съобщението на полското министерство на икономиката. 

Световният автомобилен гигант Toyota има два завода за компоненти в района на Долна Силезия в Полша. В завода за двигатели в Йелж-Лясковице работят близо 500 души, докато в другото предприятие в град Валбрич, където произвеждат трансмисии, са ангажирани 1500 души, информира Auto Motor und Sport.