Канадската компания за добив на нефт и газ Trillion Energy International Inc. подновява плановете си за проучвания за природен газ в блок "1-11 Вранино" в Добричка област. Това става ясно от съобщение на сайта на компанията, която до 2019 г. се казваше Park Place Energy. 

От компанията мотивират подновения интерес към проекта с очакванията цените на газа в България да скочат до небесата, заради спрените доставки на руски газ, което автоматично превръща проекта в рентабилен.

Припомняме, че преди дни "Газпром" прекъсна доставките на природен газ за България, позовавайки се на отказа на страната да плаща в руски рубли, което предизвика обвинения в "изнудване". 

"Сега повече от всякога България, както и по-голямата част от Европа, спешно се нуждаят от вътрешни доставки на природен газ за своята енергийна сигурност и оцеляване. Проектът Вранино 1-11 има значителен потенциал за природен газ за доставка на вътрешен газ за България", каза Арт Халеран, главен изпълнителен директор на компанията.

Важно е да отбележим, че преди да започнат проучванията трябва да бъде изготвена екологична оценка.

През април от компанията провели срещи с българските си представители относно приключването на екологичните доклади преди получаването на лиценз, необходим за стартиране на работа. Програмата предвижда да бъдат пробити пет нови кладенеца.

Не отмениха проучванията за газ в Добруджа

Не отмениха проучванията за газ в Добруджа

Министърът на екологията Светлана Жекова забрани изрично използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок "Вранино-1" в Добруджа.

История на проекта

Park Place Energy и българското правителство подписаха споразумение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското село Вранино на 1 април 2014 година. 

Както money.bg писа разрешението за проучване във Вранино обхваща 98 205 акра (397,42 кв.км.) в Североизточна България. Разрешението е за срок от 5 години с опция за удължаване до още 5 години. При доказване на търговско откритие, разрешителното може да се превърне лицензия за експлоатация в продължение на 35 години.

Pазрешението за проучване на възможностите за добив на газ предизвика силно гражданско недоволство и протести. Срещу него се обявиха и от БСП и от ПП "Зелените". Проектът беше атакуван и в съда. Като резултат инвеститорът се фокусира върху проучванията си в турската акватория на Черно море и временно се отказа от Вранино.

Въглищните залежи в Добруджанския Басейн

съдържат над 60 отделни въглищни пластове, много от които имат високо съдържание на природен газ. Предишните проучвателни дейности били насочени към оценка на възможностите за минен добив на въглищата в Добруджанския басейн, но е било установено, че въглищните пластове се намират на прекалено голяма дълбочина, за да бъде рентабилен добивът им по минен способ.

Тексаска компания ще търси природен газ и нефт в Добруджа

Тексаска компания ще търси природен газ и нефт в Добруджа

Споразумение за лиценз за Вранино Блок 1-11 е подписан с Министерството на икономиката и енергетиката от името на Република България на 1 април 2014 година.

От Park Place Energy заявиха преди време, че ще използват модерни техники за извличане на газ, които няма да включват хидравлично разбиване или т. нар. "хидрофракинг". Предвиждаше се да бъде сондирано в малък радиус със сондажи в хоризонтална посока, през въглищните пластове, като така да се позволи на газа да изтича към повърхността през мрежа от странични разклонения по естествен път. Тази техника е успешно прилагана за цялостен добив в Северна Америка, Австралия, Китай и други държави. 

Trillion Energy е компания за добив на нефт и газ с множество активи в Турция и България. Компанията е 49% собственик на находището за природен газ SASB, един от първите и най-мащабни проекти за развитие на природен газ в Черно море; 19,6% (с изключение на три сондажа с 9,8%) дял в нефтено находище Сендере; и в България - блок Вранино 1-11, бъдещ неконвенционален имот за природен газ.