Турската компания за производство на авточасти "Теклас" има сериозни планове за развитието си в България. Дружеството започна строителството на четвъртия си завод в страната, който се очаква да заработи през втората половина на 2017 година. А заедно с него планира и пети, информира "Капитал".

Новата производствена сграда ще се намира на площадката край Кърджали, където са и другите три халета. Към нея ще бъде изграден и научноизследователски център за изпитване на материали и изделия.

Общата инвестиция в проекта е близо 13.5 милиона лева, която ще доведе до откриването на нови 450 работни места в следващите три години. Така служителите на дружеството в региона ще достигнат 2350 души.

С новия завод край Кърджали компанията ще увеличи капацитета си за производство на каучукови съединения и пластмасови тръби за автомобилната промишленост. Дружеството е един от най-големите доставчици на такива компоненти за европейския и световния пазар и работи за компании като General Motors, Volkswagen, Daimler Mercedes и др.

Добре вървящия бизнес на "Теклас" принуждава компанията да мисли и за пети завод - този път в Крумовград, на 46 километра от Кърджали. Дружеството вече е закупило земя и стари сгради там, които ще бъдат преустроени до 3-4 месеца.