Google обяви намеренията си да инвестира 2 млрд. долара в Малайзия, съобщиха от подразделението на компанията-майка Alphabet, цитирани от Ройтерс. Целта на мащабното вложение е изграждането на първия дейта център на компанията в страната, както и на регионален център за облачни услуги.

Планира се центърът за данни да захранва услуги, включително Search, Maps и Workspace, както и да помага за предоставянето на услуги, базирани на използването на изкуствен интелект.

Microsoft ще обучи 2,5 милиона души в Югоизточна Азия за използване на AI

Microsoft ще обучи 2,5 милиона души в Югоизточна Азия за използване на AI

Компанията ще инвестира $1,7 милиарда в Индонезия за развитие на AI и облачните услуги

Центърът за облачни услуги пък ще предлага услуги на местни компании и организации от публичния сектор, информираха от Google.

Главният финансов директор на компанията Рут Порат сподели, че целта на това партньорство е постигането на напредък в създаването на благоприятна екосистема за иновации и отключване на потенциала на цифровата трансформация в региона.

Снимка 667246

Източник: iStock

Това е поредната, най-нова инициатива от вълната за разширение на водещите технологични компании в Югоизточна Азия. Редица световни гиганти вече заявиха своите намерения за мащабни проекти. Сред тях са имена като Microsoft, Amazon, Nvidia и Apple.

По време на неотдавнашното си посещение в региона главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела анонсира инвестиция в облачни услуги на стойност 2,2 млрд. долара в Малайзия, както и такава за 1,7 млрд. долара в Индонезия.

Amazon също оповести своите планове да вложи около 20 млрд. долара в три страни от региона - Сингапур, Тайланд и отново Малайзия.