Технологичният гигант Microsoft ще инвестира 1,7 милиарда долара през следващите четири години в разширяване на облачните услуги и изкуствения интелект в Индонезия, включително изграждане на центрове за данни, каза главният изпълнителен директор Сатя Надела във вторник.

Джакарта е първата спирка на Надела от пътуване до страните от Югоизточна Азия, насочено към популяризиране на генеративната AI технология на американската компания. Той ще отиде в Малайзия и Тайланд по-късно тази седмица, съобщава Reuters.

Mistral AI, която привлече инвестиция от Microsoft

Френската AI компания за $2 млрд., която привлече инвестиция от Microsoft

Компанията е само на 10 месеца, но вече успя да набере над $500 млн.

Инвестицията на Microsoft ще "донесе най-новата и най-добра AI инфраструктура в Индонезия. ", каза Надела, цитиран от агенцията.

Шефът на ковпанията се срещна с отиващия си президент Джоко Уидодо и министрите от неговия кабинет по-рано дднес, за да обсъдят съвместни изследвания на AI и развитие на таланти, каза министърът на комуникациите Буди Арие Сетиади пред репортери.

Уидодо е предложил на Microsoft да базира своите центрове за данни на курортния остров Бали или в новата столица Нусантара, която все още се строи в джунглата на Борнео.

2024: Годината на AI

2024: Годината на AI

AI за бизнеса и потребителите

Microsoft ще обучи 2,5 милиона души в Югоизточна Азия за използване на AI до 2025 г., каза Надела, включително 840 000 в Индонезия.

Компанията се опитва да разшири подкрепата си за развитието на AI в световен мащаб, включително с инвестиция от 2,9 милиарда долара в облачна и AI инфраструктура в Япония и инвестиция от 1,5 милиарда долара в базираната в ОАЕ фирма за AI G42.

Посещението на Надела в Джакарта идва две седмици след като изпълнителният директор Apple Inc Тим Кук се срещна с Уидодо и каза, че ще разгледа възможността за изграждане на производствена база в Индонезия, припомня Ройтерс.

Индонезия има огромно, развиващо се в технологиите население, което прави страната от Югоизточна Азия ключов целеви пазар за инвестиции, в таци област.

Microsoft пуснаха платена AI услуга

Microsoft пуснаха платена AI услуга

Copilot Pro дава достъп до най-новия модел GPT-4 Turbo

Миналата седмица Microsoft надмина прогнозите на Уолстрийт за приходи и печалба за третото тримесечие, водени от печалбите от приемането на изкуствен интелект в своите облачни услуги.