Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ ще представят днес своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 "Рейдър", който може да носи ядрени и конвенционални оръжия и е проектиран да може да лети без екипаж на борда, предаде АФП.

Стратегическият бомбардировач Б-21 - който е на път да струва около 700 милиона долара за един самолет и е първият нов американски бомбардировач от десетилетия - постепенно ще замени самолетите Б-1 и Б-2, които за първи път летяха по време на Студената война.

"Б-21 ще бъде "гръбнакът" на нашите бъдещи военовъздушни сили. Той ще притежава обхват, достъп и полезен товар, за да проникне в най-наситената със заплахи среда и да държи в риск всяка цел по света", каза говорителката на ВВС на САЩ Ан Стефанек пред АФП.

Тя съобщи още, че първият полет на Б-21 се очаква да се осъществи следващата година, а военновъздушните сили планират да закупят поне 100 броя от самолетите.

Производителят "Нортроп Груман" (Northrop Grumman) обяви, че шест от самолетите в момента са в различни етапи на сглобяване и тестване в завода в Палмдейл, Калифорния, където ще бъде представен бомбардировачът.

Много параметри на самолета се пазят в тайна, но той би трябвало да има значителни подобрения спрямо съществуващите бомбардировачи в американския въздушен флот.

Сред новите възможности, предлагани от Б-21, е потенциалът за полет без екипаж. Стефанек уточнява, че самолетът "осигурява тази възможност, но не е взето решение да лети без екипаж".

С възможност да се развива

Самолетът също така разполага с "отворена архитектура", която е предназначена да позволи по-лесни и по-бързи надстройки.

"Б-21 е много по-фантастичен от своите предшественици - наистина модерен. Освен дуалните му способности (за разлика от Б-2), което означава, че може да изстрелва ракети с ядрена или конвенционална бойна глава, той може да изстрелва ракети с голям и малък обсег", обядснява Ейми Нелсън, сътрудник в мозъчния тръст "Брукинкгс инститюшън" (Brookings Institution).

Подобно на бойните самолети Ф-22 и Ф-35, Б-21 е изграден по стелт технология, която минимизира "видимостта" на самолета, както чрез неговата форма, така и чрез материалите, от които е конструиран, което го прави по-труден за откриване от противника.

Технологията съществува от десетилетия, но "Нортроп Груман" каза, че самолетът е "стелт от следващото поколение" и в него са използвани "нови производствени техники и материали".

Прозвището "Рейдър" (Raider) в името на самолета е в чест на американския бомбардировъчен рейд над Токио през 1942 г., воден от подполковник Джеймс Дулитъл - първият американски удар срещу Япония след изненадващата атака срещу Пърл Харбър предходната година.