Япония ще изгради вискоскоростна желозопътна линия, по която ще се движат суперекспреси  тип „Шинкансен”. Днес бе постигната договореност за това по време на преговорите между японския премиер Шиндзо Абе и индийският му колега Нарендри Моди. 

"Това е революционен проект за железопътната мрежа на Индия, който значително ще увеличи скоростта за пътуване в страната. Освен това новата магистрала ще стане двигател за икономическите преобразувания в Индия”, отбеляза Моди, цитира от ТАСС. 

Проектът за изграждането на линия за японските суперекспреси „Шинкансен” предполага прокарването на ново жп трасе с дължина 505 км между градовете Мумбаи и Ахмедабад. 

Планира се строителството да започне през 2017 г. и да завърши през 2023 година. Максималната скорост за движение е 320 км в час, с което времето за пътуване между двата града  ще се съкрати от 8 на 2 часа. 

Стойността на проекта се оценява на 14,6 милиарда долара. 

Министър председателят на Япония се намира на официално посещение в Индия. Вчера по време на бизнес форум той заяви, че Токио ще отдели 1,5 трлн. йени (около $12,3 млрд.) за подкрепа на инвестициите на японски компании  за инфраструктурни проекти в Индия.