2038 - това е годината, в която трябва да спре да работи и последната въглищна централа в Германия. Преди края на настоящата 2020 година това трябва да се случи с първите такива, пише EUROACTIV.

За да подсигури целия този процес Берлин ще осигури финансова подкрепа в размер на 40 милиарда долара, като за провеждането на мащабната трансформация на сектора ще отговаря координиращ комитет, в който ще влизат представители на федералното правителство и производители от индустрията.

Новосъздаденият орган ще трябва да гарантира ефективното разпределяне на средствата, които ще бъдат насочени основно към провинциите Саксония, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Рейн-Вестфалия, където са концентрирани централите, работещи на твърдо гориво.

Според плановете на германските власти 26 милиарда евро ще бъдат използвани за различни федерални програми до 2038 година, а други 14 милиарда евро ще бъдат използвани за направата на нови директни инвестиции.

Това включва разходи в размер на 2 милиарда евро за периода 2020-2021 година, като средствата ще бъдат насочени към създаването на изследователски центрове и лаборатории, които да подкрепят Германия по пътя към въглеродно неутралното бъдеще. В тях се очаква да бъдат създадени 500 работни места до края на следващата година.

Според официалната статистика в Германия към 2016 година има 148 работещи въглищни централи, като 33 000 служители са пряко или косвено зависими от тяхното производство. Много от заетите в тях са предпенсионна възраст.