В средата на миналата година властите в американския щат Вермонт обявиха, че ще предлагат по 10 000 долара на хората, решили да се преместят да живеят там.

Програмата Remote Worker Grant Program вече е в ход, като документи по нея могат да се подават от 1 януари 2019 година. Според плана по нея ще бъдат финансирани 100 души през първите три години от програмата и допълнително на година по още 20 души, решили да работят там.

Избраните кандидати ще могат да получат по 5000 долара през следващите две години. Тези средства могат да бъдат използвани за покриването на разходи по преместването, разходи по настаняването, закупуването на компютър и свързване с интернет и други подобни, разказват от CNBC.

Засега образецът за кандидатстване е бил свален от няколко хиляди потребители, но все още никой не е изпратил документи.

Служителите, които ще бъдат допълнително подкрепени, трябва да работят за компания извън щата, но да искат да се преместят да живеят в него и да работят от разстояние.

Въпреки че Вермонт има красива природа и ниски данъци местните данъци се борят с проблема на застаряващото население.

"Имаме нужда от повече хора в този щат. Просто е - ние сме малък щат с малко население и сега сме един от най-застаряващите щати в страната", казва Джоан Голдстайн, която е комисар по икономическото развитие във Вермонт.

Американският щат, който дава $10 000 да се преместите там и да работите от вкъщи

Американският щат, който дава $10 000 да се преместите там и да работите от вкъщи

Властите там борят един от големите си проблеми - застаряването на населението