Обмисляте да напуснете родината си в търсене на по-добър и спокоен живот, но нямате достатъчно стимул да го направите? То тогава властите в американския щат Вермонт със сигурност биха имали какво да ви предложат.

В средата на тази седмица те приеха нормативен акт, според който доброволци ще получат "награда" от 10 000 долара, за да се преместят там и да работят от вкъщи за местен работодател.

Програмата Remote Worker ще влезе в сила от януари 2019 година, като целта й е желаещите да бъдат подпомогнати с разходите по местене и установяване в щата, пише CNBC. Средствата могат да бъдат използвани за транспорт на багажа, включване на интернет у дома или достъп до споделено работно място.

И в момента във Вермонт има фондове, подкрепящи 100 души през първите три години от живота им там. При новата програма сумата от 10 000 долара няма да бъде изплатена на един път, а ще бъде разпледелена в рамките на 2 години.

Политиката на щата е свързана с демографския проблем със застаряващото население там. Нещо повече, властите се опитват да привлекат млади жители там и с атрактивните си ниски данъчни ставки.

"Вермонт продълава да застарява и това се случва много по-бързо, отколкото в страната като цяло", посочва Арт Улф. "През последния четвърт век средната възраст за Щатите е нараснала с 5 години, докато за щата ръстът е с 10 години", допълва той.