Световните авиокомпании са в състояние да загубят 113 милиарда долара от продажби, ако коронавирусът продължава да се разпространява, според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Загубите биха били подобни на тези, които авиационната индустрия  претърпя по време на световната финансова криза през 2008 г. Според асоциацията авиокомпаниите могат да загубят 19% от бизнеса си, ако вирусът скоро не е овладян, пише CNN.

Само преди две седмици IATA очакваше загуби от продажби на стойност 30 милиарда долара. "Обратът в събитията в резултат на коронавируса почти няма прецедент. За малко повече от два месеца перспективите пред индустрията в световен мащаб взеха драматичен обрат към по-лошо", каза Александър Джуниак, изпълнителен директор на международна асоциация за въздушен транспорт. "Не е ясно как ще се развие вирусът, но това е криза", категоричен е той. Авиокомпаниите в Европа и Азия биха били най-засегнати, според IATA. Превозвачите в Азиатско-Тихоокеанския регион могат да загубят от продажби 58 милиарда долара.

Flybe фалира

Британска авиокомпания фалира

Закъсалата вече компанията, която бе спасена през януари, не издържа на епидемията

Ако вирусът се овладее по-скоро и икономиките по света се възстановяват бързо, общите загуби в индустрията могат да бъдат ограничени до 63 милиарда долара, смята Джуниак.

Вече има повече от 94 000 потвърдени случая на новия коронавирус по света и близо 3 300 смъртни случаи, предимно в Китай. Южна Корея, Япония, Италия и Иран също са част от критичните точки в света, където върлува епидемията. Ограниченията за пътуване и липсата на търсене от страна на клиентите насърчиха десетки големи авиокомпании да отменят полети до и от Китай.

Трансатлантическите полети, както и капацитетът по маршрути в рамките на Европа и Съединените щати, също са намалени. Британския превозвач Flybe се срина, заради спадът в търсенето.

Акциите в United Airlines са намалели 32% само през последните седмици, тези на Lufthansa - с 29% за същия период.