В началото на коронакризата колапсът в търсенето на петрол и недостигът на място за съхранението му доведе до исторически спад в цените на суровината, които паднаха под 0 долара за барел за американския суров петрол. Сривът в стойността на черното злато в края на април доведе до рязко поевтиняване на горивата през следващите няколко месеца.

На фона на риска от втора вълна от COVID-19 в много части на света, експертите очакват цените да не успеят да се възстановят до предкризисните си нива в краткосрочен план. Или дори до края на 2021 година.

"Втора вълна от заразяване или непрекъснатото появяване на нови огрища, което оказва влияние върху търсенето, е много вероятно да доведат до шок на петролния пазар. Това може да се очаква в следващите 12 до 24 месеца", посочва Джовани Серио, гойто е ръководител на проучванията в търговецът с петрол Vitol, цитиран от Reuters.

Много анализатори очакват търсенето на дизел и бензин да се върне на предкризисните нива до края на следващата година. Но това как ще се развие пандемията е голямата въпросителна за експертите и заради това те все още се въздържат от по-конкретни прогнози за движението на цените в следващите месеци. Въпреки това сред тях расте увереността, че горивата ще продължат да бъдат по-евтини поне през следващата близо година.

Как се движат цените на бензина и дизела в България?

На втората седмица след въвеждането на извънредното положение в България цените на бензина и дизела за първи път от много време насам паднаха под 2 лева за литър. Проучване на Money.bg на данни от специализирания сайт Fuelo.net показва, че за периода 23-29 март бензинът А95 се продава за средно 1,96 лв./л., а дизелът - за средно 1,98 лв./л. Пропан-бутанът е на стойност от около 0,89 лв./л.

Въпреки че най-големият шок на цените на петрола дойде след 20 април, по-сериозното поевтиняване на горивата у нас се усети в средата на май до началото на юни. Тогава те паднаха до най-ниската си стойност след пандемията. Бензинът се продаваше за средно 1,68 лв./л., дизелът - за 1,73 лв./л., а пропан-бутанът - 0,78 лв./л.

От средата на лятото насам започна постепенно поскъпване на горивата, но и към настоящия момент те се продават на стойности далеч под тези за същия период на миналата година.

За първите две седмици на септември месец цената на бензина е средно 1,79 лв./л. Дизелът се продава за средно 1,80 лв./л., а пропан-бутанът - 0,84 лв./л. В сравнение със същия период на септември 2019 година бензинът е с 0,42 лв./л. по-евтин, дизелът - с 0,47 лв./л., а пропан-бутанът - с 0,09 лв./л.