Докато светът се концентрира върху продължаващата търговска война между Китай и Съединените американски щати, друг конфликт се къкри между гигантът в суровините Индонезия и Европейския съюз, пише Bloomberg.

Индонезия, най-големият производител на зеленчуково олио, иска да повиши митата за внос на млечни продукти от ЕС до 18 процента, казва търговският министър на азиатската страна Енгартиасто Лукита.

Ходът на Джакарта идва в отговор на решението на Брюксел да въведе мита върху вноса на индонезийски палмов биодизел. Европейският съюз твърди, че Индонезия субсидира производството, с което подкопава конкуренцията. "Това е акт на протекционизъм и търговска война", смята Лукита.

Спорът започна по-рано тази година, след като Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничения върху използването на палмово масло в биогоривата заради притеснения за дефорестация. Индонезия, както и Малайзия, която е вторият най-голям производител, предупредиха, че този ход може да предизвика търговска война. Индонезия е въвела мито върху вноса на млечни продукти от ЕС от 5%-10%, но заплашва да го повиши до 20%-25%. Страната е третият най-голям купувач на обезмаслено мляко на прах от ЕС след Алжир и Китай.