Между 25 и 37 милиарда долара са щетите от урагана "Харви" по домовете на жителите на щатите Тексас и Луизиана, пресметна аналитичната компания Corelogic. От тях едва между 6.5 и 9.5 милиарда ще бъдат изплатени от застрахователи, а останалите домакинствата ще трябва да покрият сами, съобщава Reuters. Допълнително силният вятър е причинил още щети за между 1 и 2 милиарда долара.

Различния изчисления показват, че икономическите щети като цяло може да достигнат 100 милиарда долара, пише BBC. Ураганът "Харви" взе живота на 30 души.

Risk Management Solutions твърдят, че загубите се оценяват на около 90 милиарда долара, а Moody's Analytics изчислява щетите на около 75 милиарда долара.

Дъждът спря да вали в Хюстън, но много части от града остават под вода. "Водата все още не се е оттекла и е много трудно да преценим точно какви са щетите", казва Том Сабатели от RSM.

Над 350 000 американци вече са поискали помощ от федералното правителство, а 37 000 - от Националната застрахователна програма против наводнения. Анализатори очакват първото число да достигне 500 000.

Според AccuWeather бурята ще отнеме един пункт от ръст на икономиката през следващите 12 месеца, което пък ще накара Федералният резерв да забави повишението на лихвите. Регионът около Хюстън е отговорен за около 500 милиарда долара.

Macroeconomic Advisers предвижда, че през третото тримесечие БВП ще намалее с между 0.3 и 1.2% в зависимост от бързината на възстановяването, но други икономисти се надяват, че разходите за отстраняване на щетите ще помогнат за увеличаване на числата.

Европа праща милиони галони бензин на САЩ

Европа праща милиони галони бензин на САЩ

Двоен брой танкери пътуват към Северна Америка