Геополитическото напрежение икономическото забавяне навредиха на бизнес доверието на САЩ в Китай, се казва в проучване, цитирано от Business Insider,

Едва 52% от американските фирми са оптимистично настроени за петгодишната си бизнес перспектива в Китай. Това съобщиха от Американската търговска камара в Шанхай в годишното си проучване. Това е най-ниското ниво от началото на проучванията, датиращи 1999 г.

40% от анкетираните 325-те респонденти пренасочват или планират да пренасочат инвестиции, първоначално планирани за Китай.

Настроенията срещу Китай не са много позитивни. Те идват на фона на проблемите пред втората по големина икономика в света - тя е изправена пред множество проблеми, включително по-слаб от очакваното растеж, падаща валута и срив на пазара на имоти, особено през последните две години. Жилищният пазар се луташе от криза в криза.

Американските компании имат проблеми с новите антишпионски закони в Китай, както и с по-голяма конкуренция от страна на контролирани от държавата компании.

"Все по-често чувам от бизнеса, че в Китай не може да се инвестира, защото е станал твърде рисков", коментира министъра на търговията Джина Раймондо, която изрази опасенията си по време на официално посещение в Китай миналия месец.

Други инвеститори също избягват Китай. Чуждестранни търговци са изтеглили 188 милиарда долара от капиталовите и дълговите пазари между декември 2021 г. и юни 2023 г., по данни на Bloomberg.