Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е наложила глоби в размер на €875 млн. ($1 млрд.) на два европейски производителя на автомобили, които са нарушили антитръстовите правила на Европейския съюз, като ограничили конкуренцията в областта на пречистването на емисии от дизеловите леки автомобили, предава Reuters.

Брюксел твърди, че три компании са работили заедно по техническото развитие в областта на технологиите за намаление на емисиите азотен оксид. Глобените производители са BMW и Volkswagen Group. В решението се вижда и името на Daimler, производител на Mercedes-Benz. Компанията обаче не е глобена, тъй като е разкрила съществуването на картела пред властите.

Ресорният еврокомисар Маргрет Вестагер посочва още, че Daimler, BMW, Volkswagen, Audi и Porsche са притежавали технология, която може да намали драстично вредните емисии, но са избегнали използването на пълния ѝ потенциал.

Санкциите са наложени във връзка с Adblue технологията. Течността се добавя към изгорелите газове, като намалява емисиите от азотен оксид.

Volkswagen заяви, че обмисля дали да предприеме съдебно оспорване на глобата. Германският концерн смята, че налагането на глоба заради технически разговори с други производители е опасен прецедент. Производителят от Волфсбург трябва да плати €502 млн.

BMW ще плати €373 млн. и няма намерение да оспорва санкцията.