Френска компания най-вероятно ще произвежда новите тъмносини паспорти на британците, след като страната напусне Европейския съюз. Новината предизвика остра критика сред някои от подкрепящите Brexit, които виждаха новите документи като символ на скъсването с блока.

Gemalto, компания с база в Париж, се очаква да спечели търга, излизайки пред британската De La Rue, която държеше поръчката досега, припомнят Sun и Daily Telegraph. Изчисленията сочат, че ако поръчката бъде дадена на френската компания, Лондон ще трябва да плати със 120 милиона паунда по-малко.

Бил Кеш - депутат, който подкрепя Brexit, нарече решението "най-малкото нелепо" и "изключително погрешно от символична гледна точка".

"Иронията е невероятна", казва Елоис Тод, главен изпълнителен директор на Best for Britain - група, която иска да обърне решението за излизане от Европейския съюз.

От британското вътрешно министерство посочват, че процедурата все още не е приключила. И допълват, че "Не изискваме паспортите да бъде произведени във Великобритания. Част от тях вече се произвеждат в чужбина и няма причини защо това да не продължи".

Новият договор трябва да влезе в сила от 2019 - годината, в която Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз. През декември ведомството обяви, че ще премахне паспортите в цвят бордо и ще ги замени с тъмносини, "за да покажем националната си идентичност".

Гай Ферховщат, координатор на Европейския парламент по върпосите за Brexit и лидер на либералната партия, се подигра с решението тогава, припомняйки, че ЕС не налага единен цвят за паспортите и Лондон можеше да ги смени и без да напуска блока.

След излизане на новината акциите на De La Rue поевтиняха с 14%.