Индонезия планира да премести административната си столица Джакарта. Процедурата може да отнеме едно десетилетие и ще струва до $33 милиарда, пише Bloomberg.

Президентът Джоко Уидодо нареди на министрите на измислят финансов план за преместването, в който частните инвестиции ще играят ключова роля. Планът предвижда преместване на правителството и изпълнителните клонове, министрите и парламента, докато централната банка ще остане в Джакарта.

Регионът около нея вече е дом на 30 милиона души, като се изчислява, че задръстванията струват $7 милиарда годишно заради загубена продуктивност. Идеята се дискутира от десетилетия, но заради трафикът и пониженото качество на живот правителството най-накрая реши да я приложи.

Планът е първо да бъде създадена правителствена агенция, която да се занимава с изпълнението на грандиозния план. Уидодо иска частният сектор да участва с половината от нужните средства, които ще бъдат около $33 милиарда.

Все още не е решено коя ще бъде новата административна столица. Със сигурност тя ще бъде извън острова Джава. Критериите ще включват централна локация и минимален риск от природни бедствия.

Индонезия не е сама в търсенето на нова локация за столицата. Както и Джакарта, Манила, столицата на Филипините, често е под вода. Това накара властите да започнат изграждането на нов град, наречен New Clark City.

В Южна Корея Седжон ще бъде новата административна стоилица. Египет също изгражда нов град от нищото. Той все още не носи никакво име, но изграждането започна още през 2015 г. Когато бъде готов, той ще се разпростира на 700 кв кв, или горе-долу колкото Сингапур.

Джакарта ще е най-големият град в света до 2030 година

Азиатски мегаполис ще е най-големият град в света до 2030 година

Индонезийската столица ще изпревари досегашния лидер Токио