Индонезийската столица Джакарта ще изпревари Токио, превръщайки се в най-населения град в света до 2030 г., според доклад на Euromonitor International, цитиран от Bloomberg.

Населението на столицата на Индонезия ще достигне 35.6 млн. души, тъй като се очаква да се увеличи с 4.1 млн. души между 2017 и 2030 г. За същия период населението на Токио ще се свие с около 2 млн. души до 35.3 млн. души заради застаряването.

Токио скоро няма да е най-населеният град в света

Токио скоро няма да е най-населеният град в света

Как ще се промени ситуацията до 2030 г. показва доклад на ООН

Пакистанският гигант Карачи се очаква да бъде на трето място с 32.3 млн. души, следван от Манила (30.4 млн. души) и Кайро (29.8 млн. души).

Бързото увеличаване на населението ще създаде предизвикателства в Джакарта, която вече е сред градовете с най-големи задръствания в света. Очаква се да се появят 6 нови мегаполиса, с население от най-малко 10 млн. души: Чикаго, Богота, Ченай, Багдад, Луанда в Ангола и Дар ес-Салаам в Танзания, предвиждат от Euromonitor.

Джакарта ще изпревари Токио като най-населен град в света

Джакарта ще изпревари Токио като най-населен град в света

Докато градовете от развиващите се икономики се увеличават, тези в развитите държави все още ще бъдат по-богати и ще останат ключови потребителски пазари в бъдеще. Общият разполагаем доход на развит мегаполис ще бъде около 5 пъти по-голям от този на развиващ се пазар, отчитат експертите.

"Ключовите потребителски пазари в бъдещето ще продължат да се намират в развитите мегаполиси, което ще гарантира по-високи доходи, съчетани с по-модерни жилища, здравеопазване и транспортна инфраструктура", заяви Франсуа Витаутас Развадаускас, старши градски анализатор в Euromonitor.

Това са най-населените градове в света

Това са най-населените градове в света

В столицата на Бангладеш живеят по 44 хиляди души на кладратен километър

Според други интересни прогнози на доклада 9% от населението на света ще живее в 39 мегаграда до 2030 г.; урбанизацията започва да дава резултат в Африка, а Кайро ще се превърне в най-големият град в региона до 2030 г. с население от 29.8 млн. души.

Осака ще се превърне в най-стария мегаполис в света, като 31% от населението й ще бъде на възраст над 65 години.