Службата за събиране на данъци в САЩ обяви подробности за промените в изчисленията при данъчното законодателство, които означават, че праговете и удръжките сега ще растат по-бавно.

Новите параметри при данъчното облагане включват нов метод за корекции на инфлацията, който ще доведе до по-високи данъчни вноски и повече държавни приходи с течение на времето.

Промяната ще струва на американците 133,5 млрд. долара за десетилетие, според Комитета по данъчно облагане на конгреса.

Законът за данъчното облагане, въведен през миналата година, намали данъчните ставки и данъчната тежест за повечето домакинства през 2018 г. Той изисква от Службата за събиране на данъци да премине към различен начин за изчисление на инфлацията (който ще изостава от реалния ръст на инфлацията, б.р.), за да отчете повечето специфики на данъчната система за увеличаване на цените. (Образуваната разлика ще се натрупва, а федералните данъчни приходи ще растат, б.р.).

Стандартното данъчно приспадане, данъчните групи и други елементи ще продължат да се увеличават през повечето години, но сега те обикновено ще се повишават по-бавно, отколкото биха по старата формула.

Резултатът: Повече доходи се облагат с данък или се облагат с по-високи ставки.

Ужилването на данъкоплатците ще започне бавно и неусетно. През 2019 г. стандартното приспадане на данъци за семейна двойка ще е 24 400 долара. Приспадането би било 24 550 долара по стария метод за коригиране на инфлацията, според изчисления на мозъчния тръст Tax Foundation.

За данъчната група от 24% ефектът ще бъде намаляване на стандартното данъчно приспадане със 150 долара по-малко отколкото при стария модел. Това ще струва на данъкоплатците 36 долара под формата на по-високи данъци. Промяната ще се види в данъчните декларации, подадени в началото на 2020 г.

Промяна в стандартното приспадане от 2018 г. и ефект на новия начин за изчисляване на инфлацията върху данъчното събиране

Снимка 389850

Източник: Службата за събиране на данъци на САЩ

Разликите ще се увеличават с течение на времето. Много данъкоплатци получиха голям бонус от новия данъчен закон на Тръмп през 2018 г., но той ще намалява ежегодно.

През годините праговете за данъчните групи ще се вдигат с новия метод на изчисление на инфлацията. До 2025 г. разликата между новия и стария метод ще бъде 10 325 долара.

На федерално ниво промяната при изчислението на инфлацията ще донесе на държавата 2,1 милиарда долара допълнителни данъчни приходи през 2019 г., които ще нарастват до 20 милиарда през фискалната 2025 г. За разлика от много данъчни промени, новите правила нямат срок на давност.

През 2025 г. 8,9% от данъкоплатците ще платят повече отколкото биха платили с предишния данъчен закон, според Центъра за данъчна политика. През 2018 г. 4,8% от домакинствата ще платят повече.

"Това е широобхватна промяна на данъчната основа, която е едва доловима. Ще отнеме години преди данъчните сметки да се различават осезаемо. Но дори тогава ще е трудно да се забележи, защото финансовото положение на хората ще се е променило" казва Кайл Померлю, директор на Центъра за Количествен анализ в Tax Foundation.

Промяната на метода на изчисление на инфлацията от Службата за събиране на данъци от традиционния измерител CPI-U на верижния индекс на потребителските цени CPI, или индекс на потребителските цени, ще отразява по-точно тенденцията потребителите да си купуват по-евтини стоки при поскъпване на цените. Методът обикновено се покачва по-бавно от CPI-U. За данъчната 2019 г. инфлацията измерена с CPI-U е 2,06%, а измерена с CPI, тя е 2,42% според Tax Foundation.

Според Джаред Бърнстейн, бивш съветник на вицепрезидента Джо Байдън и старши изследовател в Центъра за бюджет и приоритетни политики, законодателите трябва да обмислят други промени, за да компенсират въздействието върху домакинствата с ниски доходи. Измерено като дял от дохода, промяната към верижен индекс на потребителските цени засяга най-малко домакинствата с високи доходи, според анализ на Центъра за данъчна политика от 2013 г.

По време на данъчния дебат миналата година демократите се противопоставиха на смяната на метода, притеснени, че републиканците ще се опитат да приложат верижния индекс на потребителските цени при програми като социалното осигуряване. Това би забавило ръста на обезщетенията.