2020 година беше тежка година, донесла най-голямата здравна криза за света за последния век, както и предизвикала най-дълбоката криза от финансовата през 2009 година насам. Със сигурност много събития от нея ще останат в историята, въпреки че вероятно повечето хора биха искали по-бързо да я забравят.

Въпреки всички негативни ефекти от пандемията, определили развитието на 2020 година, има някои цифри от последните 12 месеца, които заслужават да им се обърне внимание. Ето и някои от тях:

$25 трилиона - такава сума борсите по света "изтриха" от капитализацията от края на февруари до края на март през тази година. Иначе казано това беше цялата печалба, натрупана от 2018 година до тази пролет.

$2 трилиона - толкова отпусна правителството на най-голямата икономика в света под формата на спасителни мерки през март.

Минус $37 - това беше историческото дъно, до което стигна цената на американския суров петрол West Texas Intermediate в края на април. Суровината за първи път в историята си падна под $0, а причина за това беше рекордния срив на търсенето и огромните запаси, натрупани от държавите. Всъщност компаниите в САЩ нямаше къде да съхраняват огромния обем петрол, с който разполагаха.

€1,9 милиарда - през юни се оказа, че активи на подобна стойност просто "липсват" от баланса на германското дружество Wirecard. Казусът с него се превърна в най-големият скандал за годината.

14 години и 2 месеца - толкова време беше необходимо за официалното откриване на новото международно летище в Берлин, след като това беше отлагано на няколко пъти.

Над 80 000 съкратени работни места - толкова бяха очакваните съкращения на служители в банковия сектор в Европа. А у нас всяка пета фирма очаква да намали персонала си през 2021 година.

40 милиона тройунции - на толкова бяха изчислени залежите в новооткритото най-голямо находище на злато в света, намиращо се в мината Сухой Лог в Сибир.

$34,5 милиарда - през ноември дъщерното дружество на Alibaba - Ant Group, излезе на фондовия пазар и направи най-голямото първично публично предлагане в историята с привличането на 34,5 милиарда долара. Но веднага след това търгуването на акциите ѝ беше спряно от регулаторите в Китай.