Китай смята да популяризира цифровата си валута по време на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., предава CNBC, цитирайки служител от централната банка на страната. Това ще бъде първият тест за цифрова валута в Китай с международни потребители.

Целта на дигиталния юан, наричан e-CNY, не е да измести долара на международната сцена, заяви заместник управителят на Китайската народна банка Ли Бо.

Наскоро в Китай стартираха редица пилотни проекти, които позволяват на жителите на градове като Шенжен и Пекин, да тестват валутата с търговци на дребно. E-CNY има за цел да замени парите в брой и монетите и да стимулира безкасовите плащания в Китай.

"За предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин се опитвахме да направим e-CNY достъпен не само за местните, но и за спортисти и посетители", каза Ли.

По думите му все още няма срокове за разпространение на цифровия юан в цялата страна, но обхвата на пилотните проекти ще се увеличи, за да "укрепи" технологичната инфраструктура, която е в основата на цифровата валута.

През декември миналата година град Суджоу раздаде 100 000 виртуални пакета на своите жители чрез лотария. За да осребрят дигиталните пари, печелившите трябва да изтеглят официалното приложение E-CNY, а в акаунта им се визуализира валутата, която прилича на сгъната банкнота.

Междувременно администрацията на Байдън засилва контрола върху плановете на Китай за дигитален юан, на фона на безпокойството сред някои експерти, че чрез този ход Поднебесната империя може да постави началото на дългосрочна кампания за сваляне на долара като доминираща валута в света, пише Bloomberg.

Представители на Министерството на финансите, Държавния департамент, Пентагона и Съвета за национална сигурност ще идентифицират какви могат да бъдат потенциалните последици от дигиталния юан, според запознати източници.