Китайските блокчейн платформи ще трябва да цензурират съдържанието, да позволят на властите да получат достъп до съхранените данни и да проверяват самоличността на потребителите съгласно правилата, изложени в четвъртък от Пекин, информира Reuters.

Киберпространствената администрация на Китай (CAC) заяви, че регламентите, които ще влязат в сила следващия месец, ще "подобрят здравословното развитие на индустрията".

Китай оказа натиск върху криптовалутите през 2017 г., когато правителството забрани първоначалното предлагане на монети и забрани на местните борси за криптовалути да работят на вътрешния пазар.

Сега от блокчейн платформите ще се изисква да въведат регистрация на реални имена на потребители чрез национален идентификационен номер или телефонен номер, цензурно съдържание и съхраняване на потребителски данни.

Компаниите, за които е установено, че са в нарушение на правилата, могат да бъдат обект на глоби или по-сериозни мерки, добавя в изявление Киберпространствената администрация на Китай, която издаде проекторегламенти през октомври.

Въпреки репресиите си, Пекин казва, че насърчава научните изследвания в областта на технологията блокчейн, която е най-известна с осъществяването на сделки с биткоини, но все повече се използва в области като търговия със суров петрол или проследяване на вериги за доставки.