САЩ е страната, която е най-подготвена за разрешаване на проблем като глобална пандемия, сочи класацията Global Health Security Issues. С общ резултат от 83,5 пункта, страната изпреварва Великобритания, Нидерландия, Австралия и Канада, чиито резултати са между 75,3 и 77,9 пункта.

С оценка от 56,2 точки Италия, която в момента е най-засегната от заболяването, се намира в първата четвърт на класирането, включващо общо 195 държави. Тя обаче е едва на 18-а позиция на Стария континент, като изостава от Белгия, Латвия, Финландия и Словения. Интересното е, че сред най-високите оценки на страната е в подкатегорията "уязвимост на публичното здраве", където с резултат от 73,5 точки тя заема 23-о място на света.

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Ядрената енергетика по време на световна пандемия

Какви мерки се прилагат в сектора, така че да се гарантират сигурни доставки на електроенергия?

България, макар в средата на таблицата, е сред слабо подготвените страни в Европа за справяне с пандемия, като заема 30-о място. Непосредствено до страната като резултати се нареждат Румъния, Коста Рика, Уганда, Русия, Ел Салвадор и Колумбия, а пред нас са Кения, Индия, Виетнам, Китай, Монголия и дори Сърбия (която има най-висок общ резултат от посочените).

Най-високи са оценките в подкатегориите "докладване на случаите и понижаване на риска в бедствени положения", "международни споразумения за справяне със заплахи срещу публичното здраве", "международни задължения" и "търговия и търговски ограничения", където получава 100 от 100 точки.

Високо са оценени също подкатегориите (със съответния брой точки): "имунизиране" (95,6), "достъпът до комуникационната инфраструктура" (86,4), "социо-икономическата устойчивост" (84,9), "лабораторните системи" (83,3) и "възможност за тестване и одобряване на нови медицински контрамерки" (75).

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Ако оптималната цел на мерките днес е да запазим здравето на по-възрастните, трябва да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията

Като слабости за изтъкнати сфери като "антимикробна резистентност" (8,3), "финансиране" (16,7), "медицински противодействия и разположение на персонала" (33,3), "справяне със зоонотичните заболявания" (т.е. тези, които се предават от животни на хора - 24,3 пункта) и "биосигурност" (32).

Като точки, най-слабата категория за България е "Отговор на здравословна криза", като страна получава едва 21,7 пункта, което я поставя на незавидната 170-а позиция глобално. Ситуацията е малко по-добре при "Превенция", със съответно 37,6 пункта и 73-о място, следвана от тази в "Здраве" (41 пункта; 39-о място), "Откриване" (53,3 пункта; 57-о място), "Норми" (61,5; 31-о място) и "Риск" (66,3; 50-о място).

На дъното на подреждането са страни като Йемен, Сирия, Сомалия, Северна Корея, Сао Томе и Принсипи, Кирибати и Маршаловите острови.