Стабилните производствени мощности, в това число и ядрената енергия, са ключов елемент за сигурни електроенергийни доставки, особено по време на криза. Това посочи изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) д-р Фатих Бирол.

В онлайн коментар Бирол написа, че днес политиците трябва да проектират пазари, изградени с различни енергийни източници за осигуряване на енергийна сигурност, което ще им помогне да установят жизнеспособни бизнес модели.

Коментарът на президента на МАЕ идва на фона на засилен дебат в сектора за това дали ядрената енергетика, която е напълно въглеродно неутрална, трябва да бъде включена в "зеления план" на ЕС за нулеви емисии до 2050 година.

Енергийни гиганти искат от ЕК учени да оценяват приноса на ядрената енергия

Енергийни гиганти искат от ЕК учени да оценяват приноса на ядрената енергия

За постигането на климатичните цели на ЕС

Според Бирол ядрените мощности трябва да се разглеждат като нисковъглеродни източници на ниво законодателство. На това мнение е и базираната в Брюксел група за ядрена индустрия Foratom, която призова ЕС да признае важната роля на сектора в икономиката на блока.

В САЩ ядрената индустрия отдавна настоява, че пазарите на електроенергия трябва да бъдат преструктурирани, така че да се признае способността на традиционното производство на базово натоварване, включително ядрените централи, да осигуряват устойчивост на мрежата.

Предвид разпространението на коронавируса днес, Бирол посочи, че огромният срив само подчертава колко съвременните общества са зависими от електроенергията. "Тези услуги не трябва да се приемат за даденост. В Африка стотици милиони хора живеят без достъп до електричество, което ги прави далеч по-уязвими от болести и други опасности", каза той.

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

Не и преди да се постигне значителен напредък при извеждането на централите на твърдо гориво

Отчаяни времена - отчаяни мерки

Създалата се ситуация около коронавируса днес изисква отчаяни мерки. Ето защо енергийната индустрия в САЩ поиска ключови екипи от експерти да преместят дома си в централите, пише Reuters. Идеята е централите също да преминат в режим на карантина и на място да работят възможно най-малко хора, така че да се ограничи евентуално разпространение на заразата, а от там и спиране на производствените мощности. За всички служители, които останат да живеят на работните си места, ще бъдат осигурени легла, храна и други лични вещи.

Според Мария Корсник, президент на Института по ядрена енергия в САЩ, някои от 60-те ядрени централи в страната също обмислят мерки за изолиране на ключови групи, които да експлоатират централите.

Плановете за действие в случай на извънредни ситуации, ако бъдат приети, разбира се, ще отбележат безпрецедентна стъпка от страна на доставчиците на енергия в САЩ. Става въпрос само за висококвалифицирани екипи от работници.

Електрическите централи, петролната и газовата инфраструктура и ядрените реактори се считат за "критична инфраструктура" от федералното правителство. Американският департамент по вътрешна сигурност е натоварен да координира плановете, за да ги поддържа в действие по време на извънредна ситуация.

Джими Слевин, президент на Utility Workers of America - съюз, представляващ 50 000 членове от енергийния сектор - заяви, че организацията на работа се съобразява с огнището на коронавируса. Основни служители, като операторите на централите, могат да бъдат призовани да работят по-дълго време, или да останат на място, потвърди той пред агенцията.

"Има само определено количество обучени оператори, които управляват тези електроцентрали. Трябва да се уверим, че те са здрави", каза още Слевин.

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Ако всички атомни централи в САЩ бъдат затворени, въглеродните емисии ще се увеличат с еквивалента на 47 милиона допълнителни автомобили на пътя

Руската корпорация "Росатом" пък създаде щаб за борба с коронавируса в руската атомна индустрия.

"В "Росатом" е създаден щаб за борба с коронавируса, като негови представители има във всяко предприятие", посочват от дружеството. На ръководителите на структурните подразделения се препоръчва при възможност да организират работата си дистанционно.

Във всички предприятия са мери температурата на служителите и се дезинфекцират помещенията. Препоръчано е да се избягва ръкостискането.

Отменени са всички масовите мероприятия, а командировките на служители са ограничени. Въведен е режим на изолация на работниците, които са се върнали от чужбина.

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Коментира директорът на Международната агенция за атомна енергия Корнел Феруца