Най-големите играчи на световните валутни пазари губят влиянието и контрола си върху сектора. Това показват последните данни на Euromoney, цитирани от Business Insider.

Годишната класация на финансовото издание следи търговците според обема, като последната подредба показва, че пет от най-големите играчи са отбелязали, че техният общ пазарен дял спада от 45% през 2016 г. на 41% през тази година.

На индивидуална основа американският банков гигант Citi запази своето място на върха на класацията, контролирайки 10.74% от общия пазар, но отчитайки спад от близо 13% спрямо предходната година.

JP Morgan е единствената друга финансова компания с повече от 10 на сто дял, като банката контролира 10.34% от пазара в сравнение с 8.79% през 2016 година.

Останалите участници в топ 5 са швейцарският заемодател UBS, Bank of America Merrill Lynch и Deutsche Bank.

Това отчита същото класиране от миналата година, с едно-единствено изключение. Местата през 2017-а си разменят Deutsche Bank и BAML.

Делът на Deutsche Bank възлиза на 5.68% през 2017 година в сравнение с 7.88 на сто през 2016 г., посочва докладът.

Търговията с чуждестранна валута представлява дневно около 5 трилиона долара и традиционно на пазара доминират най-големите банки в света. Но след края на финансовата криза това влияние непрекъснато намалява.